Gotovo je? Vojska se povlači

Francuska je najavila da će u narednih nekoliko meseci dodatno smanjiti svoje prisustvo u Africi i da će narediti povlačenje nekoliko stotina vojnika.

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

14:31

Gotovo je? Vojska se povlači
EPA-EFE/YOAN VALAT

Kako prenosi Mond, smanjenje će se pre svega odnositi na bazu u Abidžanu u Obali Slonovače, zatim u Senegalu i Gabonu.

Kada je reč o francuskim bazama, jedina zemlja koja će zadržati trenutni broj vojnika je Džibuti, gde će ostati 1.500 francuskih vojnika.

"Naredba o povlačenju trupa trebalo bi da bude prvi konkretan korak predsednika Emanuela Makrona nakon govora o situaciji u Africi. U skladu sa završetkom operacije Barkhane u regionu Sahela, nakon 10 godina prisustva u Maliju, Francuska želi nastaviti aktivnosti povlačenja trupa iz Afrike“, piše francuski list.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je početkom marta, tokom posete zemljama Centralne Afrike, izjavio da je era „Frankafrika” zvanično završena i da je uloga ove zemlje u Africi neutralna.

"Era Frankafrike je odavno prošla i ponekad imam osećaj da se mentaliteti ne razvijaju istim tempom. Vidim da se Francuskoj i dalje pripisuju namere koje ona odavno nije imala", rekao je Makron.

On je naglasio da Francuska ima mnogo neutralniji stav u Gabonu, kao i u drugim zemljama, nego ranije.

"U Gabonu, kao i drugde, Francuska je neutralan sagovornik koji razgovara sa svima i čija je uloga da se ne meša u unutrašnja politička pitanja“, rekao je prvi čovek Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: