"Svi smo mi Kinezi"

Bivši tajvanski predsednik Ma Jing-džu dao je ton svom istorijskom 12-dnevnom putovanju u Kinu pozivajući na mirnije odnose između Tajpeja i Pekinga.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2023.

15:20

EPA/RITCHIE B. TONGO

On je takođe ukazao na zajedničko poreklo ta dva naroda.

"Svi smo mi Kinezi", izjavio je Ma u utorak u Nanđingu, gde je govorio ispred mauzoleja Sun Iet-sen. Ljudi sa obe strane Tajvanskog moreuza su Kinezi i oboje su potomci Jan i Žutih careva", dodao je on.

Ma je postao prvi aktuelni ili bivši šef tajvanske vlade koji je posetio kopno kada je njegov avion stigao u ponedeljak popodne u Šangaj. On putuje usred pojačanih tenzija sa Kinom, koja je prošle godine pojačala vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu i obećala da će se ponovo ujediniti sa ostrvom, silom ako bude potrebno.

Tajvanska vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP) kritikovala je Ma-inov put u Kinu – napominjući da je to došlo samo nekoliko dana nakon što je Kina ophrvala Honduras, jedan od retkih saveznika ostrva na vlasti – i optužila njegovu opozicionu stranku Kuomintang (KMT) da stoji uz "kineske komuniste", preneo je RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: