Oglasio se NATO o napredovanju Ukrajinaca: "Videli smo, ali ima i naše zasluge"

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju.

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2022.

17:50

Oglasio se NATO o napredovanju Ukrajinaca:
Tanjug/AP Photo/Inna Varenytsia

To je izjavio danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, i dodao je da je Ukrajina u stanju da se suprotstave ruskim snagama.

"Videli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, veštine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju", rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

Najbolji način da se suprotstavi proklamovanoj ruskoj aneksiji delova Ukrajine je nastavak podrške vladi u Kijevu, kazao je on, preneo je Rojters.

Upitan o zahtevu Ukrajine za ubrzano članstvo u zapadnom odbrambenom savezu, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora biti doneta konsenzusom svih 30 saveznika koji moraju da pristanu da donesu takvu odluku.

NATO podržava pokretanje istrage o očiglednoj sabotaži ruskih gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji vode od Rusije do Evrope ispod Baltičkog mora, kazao je generalni sekretar NATO.

"Svaki namerni napad na ključnu infrastrukturu NATO naići će na čvrst i jedinstven odgovor", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: