Opasno zagađenje vazduha

Zagađenost vazduha u Beogradu, najviše benzenom, i dalje je veoma visoka, pre svega zbog saobraćaja.

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2006.

15:03

Default images

Koncentracija benzena u centru grada u 13 časova bila je 24 mikrograma po metru kubnom. Prema podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje, dozvoljena količina benzena je pet mikrograma po kubnom metru. To zagađenje potiče od saobraćaja, a doprinose mu i nepovoljni meteorološki uslovi. Magla iznad Beograda je, zapravo, zagađenje.

U prethodna dva dana vrednosti benzena i suspendovanih čestica bile su i nekoliko puta više od dozvoljenih.

Za razliku od Pančeva, gde je izvor zagađenja industrija, u Beogradu ono potiče od saobraćaja. Međutim, vrednosti nekih zagađujućih materija i u Beogradu i Pančevu su daleko iznad dozvoljenih granica. U Ulici despota Stefana, bivšoj Ulici 29. novembra, beleži se najveća zagađenost.

Neki građani kažu da osećaju sve promene vremena, a pogotovo kada je zagađenje. Drugi navode da imaju problem sa astmom i glavoboljom, a treći da je krajnje vreme da se nešto uradi protiv zagađenje jer je neizdrživo.

Zagađenje u centru grada potiče prvenstveno od izduvnih gasova, pa Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na građane da manje koriste automobile, a više gradski prevoz. Stručnjaci savetuju da hronični bolesnici, stare osobe i deca izbegavaju da izlaze, pogotovu u saobraćajnom špicu.

Elizabet Paunović, zamenica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, kaže da pomenuti ne treba da se šetaju kada su dani s maglom i kada ima smoga, koji je pun zagađujućih materija.

"To je oko Ulice 29. novembar, oko Vračarskog platoa i u centralnim ulicama Beograda. To nisu ulice za šetnju", kaže ona.

Jedino trajno rešenje za taj problem jeste izgradnja obilaznica i  lakog šinskog metroa, kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: