Otkrivena strogo čuvana tajna?

Uprkos tome što se ruski predsednik Vladimir Putin vakcinisao protiv kovida 19, navodno čak četiri puta, on je i dalje u strogoj izolaciji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

14:12

Otkrivena strogo čuvana tajna?
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Ruski predsednik ima veoma malo neposrednih kontakata, pogotovo fizičkih s drugim ljudima. Putin se nije vakcinisao javno, a njegov portparol Dmitrij Peskov rekao: "Verujte nam na reč"

Svi koji se susreću sa ruskim predsednikom, pa i da su samo kraće vreme u istoj prostoji s njim bez bližeg kontakta ili se tak usputno rukuju, moraju proći luksuzni, ali rigorozni karantin, a oni koji s njim rade ili su u češćem kontraktu povrgnuti su gotovo svakodnevnim lekarskim pretragama, PCR testovima, dopunskim proverama na grip ili stafilokok te raznim laboratorijskim analizama od krvi (prst i vena) do davanja uzoraka stolice, proverama imaju li bolesti želuca i gliste.

O tome kako se pazi na kontakte i zdravlje Vladimira Putina piše ruska redakcija BBC-ja.

Za tako drastične provere i skupi karantin potrošeno je u poslednje dve godine nešto manje od milijardu dolara, ne računajući cenu laboratorijskih nalaza.

Osoblje koje vodi brigu o Putinu u njegovim rezidencijama praktično je, od početka pandemije, u stalnoj izolaciji i ne sme (često) da kontaktira ni sa svojim porodicama, a ako se to dogodi, pre povratka mora da prođe najmanje dvonedeljnu strogu izolaciju u nekom od državnih sanatorijima, odmaralištima ili luksuznim hotelima, uz sve one laboratorijske provere te uzorke krvi, urina i stolice koje moraju da "prilože", a proveru i karantin prolaze i oni s kojima su bili u kontaktu.

Portal Baza navodi da neki članovi njegova osoblja nisu izlazili iz pojedinih rezidencija od početka pandemije, a neki su proveli više od 159 dana u karantinu, u kojoj su bili kao u samici.

BBC navodi da samo piloti i stjuardese koji su zaduženi za Putinov prevoz obavljaju mesečno oko dve hiljade PCR testova i oko 600 testova na antitela.

Kratko rukovanje

Ruska reakcija BBC-ja napominje kako je oko 400 zvaničnika koji su s Putinom bili na tribini ili u kontaktu sa njim na paradi povodom Dana pobede, 9. maja, prošlo dve nedelje karantina u ekskluzivnim moskovskim hotelima - Zlatni prsten (pet zvjezdica) i President (četiri zvezdice).

Veteran Crvene armije 94-godišnji general Ahat Julašev iz Kazanja dve je nedelje bio u karantinu u apartmanu moskovskog hotela na punom besplatnom pansionu, a sve da se kratko rukuje s Putinom i da se upitaju za zdravlje.

Isto tako, 99-godišnji pukovnik Nikolaj Kozlov, jedan od retkih još živih ruskih vojnika koji su jurišali na Rajhstag, pohvalio se lokalnim medijima kako se dve nedelje odmarao i živeo bolje nego ikad. On je s Putinom položio venac na grobu neznanog junaka uz kremaljske zidine.

Nakon toga je Putin bio na primanju u Kremlju, gde je stajao izdvojeno od ostalih, koji su prošli karantin, kratko im je nazdravio s pristojne udaljenosti te se nakon kraćeg vremena povukao.

Radije nepotrebne analize nego optužbe za nemar

Konstantin Balonov, šef anesteziologije i reanimacije u klinici Tafts Medikal Centar u Bostonu, kaže da su mere koje se primjenjuju "oko Putina" sasvim iracionalne. On smatra da je obavljanje toliko analiza nepotrebno, ali da to kremaljski lekari rade zbog "fingiranih ili stvarnih straha i brige", a svi - od njegovih lekara do administrativnog osoblja - strahuju da se Putinu nešto ne dogodi, pa radije pribegavaju nepotrebnim analizama nego da ih neko optuži za nemar.

Ako Putin putuje negde u Rusiji, lekari iz Moskve odlaze tamo najmanje 15 dana pre i prolaze striktni karantin (kontakt s drugim osobama praktički je sveden na nulu) pre Putinovog dolaska, a pre povratka u Moskvu ponovo prolaze dvonedeljnu izolaciju, a ni tada ne mogu odmah do Putina, nego moraju u kraću izolaciju pre ulaska u takozvanu čistu zonu, kako se zove ulazak u Putinovo neposredno okruženje!

Oni koji su u svakodnevnom kontraktu s Putinom obavljaju PCR test svaki drugi dan i daju uzorke urina i stolice.

BBC navodi, pozivajući se na portal Pečat, zabranjen u Rusiji, da uz Putina uvek leti nekoliko doktora, a u novije vreme onkolog i kirurg. U poslednje vreme Putin češće izlazi iz Moskve i svog "bunkera" u podmoskovskom Novom Ogarjovu, čak je putovao u inostranstvo - Tadžikistan i Turkmenistan - te u svoju letnu rezidenciju u Soči. Lekari i osoblje su na nogama i prolaze detaljne preglede kako se vrhovni zapovednik ruske vojske ne bi razboleo usred vojne akcije na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: