"Susret" sa tajnim agentima

Žitelji Vroclava od sinoć imaju mogućnost da na centralnom gradskom trgu upoznaju agente i oficire komunističke državne bezbednosti.

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2006.

12:39

Default images

Poljski Institut pamćenja naroda postavio je na trgu 40 tabli sa fotografijama i imenima i prezimenima 80 agenata i oficira koji su rukovodili tajnom komunističkom policijom u tom gradu na jugozapadu Poljske. Izložba IPN-a nazvana "Likovi vroclavske bezbednosti" upoznaje Poljake i sa detaljima iz karijere nekadašnjih agenata i rukovodećih kadrova DB u periodu od 1945. do 1990. godine.

Izložba koju će Poljaci moći da vide do sredine avgusta izazvala je orgomno interesovanje, ali i kontroverze, jer mnogi od likova sa gradskog trga i danas žive i rade u Vroclavu. "Čujem glasove da će te agente ili njihove porodice ožalostiti kada saznaju za izložu. A ja želim da vičem na sav glas: ko se brine za majke, žene i sestre svih onih nestalih? Oni čak nemaju ni svoje grobove", rekla je agenciji PAP specijalna gošća na otvaranju izložbe Rut Čaplinjska. Devedesetogodišnja Čaplinjska je celu deceniju, od 1945. godine provela u komunističkom zatvoru.

Izložbu "Likovi vroclavske bezbednosti" prati i istoimeni zbornik sa 250 imena i fotografija vroclavskih komunističkih agenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: