Tadić: Nema otcepljenja RS

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija ni u jednom momentu ne želi da dovede u pitanje međunarodno priznate granice BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

09:49

Default images

"Srbija je zainteresovana samo za dobro sva tri naroda koja žive u BiH”, izjavio je Tadić u Sarajevu nakon susreta sa članovima Predsedništva BiH. Predsednik Srbije je rekao da poštuje stav BiH o rešenju pitanja Kosova, a prema kojem se Beogradu i Prištini prepušta da nađu kompromis.

Tadić je istakao i da je za zemlje u regionu jako važna saradnja sa Hagom. Nije važno gde je izvršen zločin, niti da li ga je izvršio pripadnik mog ili nekog drugog naroda - svako treba da za to odgovara, rekao je Tadić.

"Na tom principu ću insistirati, na tom principu sam i insistirao do sada. Zbog toga sam i bio u Srebrenici i zbog toga mogu da kažem da sam ponosan na svoju državu i na njene pravosudne institucije, kada oni koji su izvršili ratni zločin u Zvorniku jesu u Beogradu osuđeni zbog tog ratnog zločina prema Bošnjacima. Isti princip očekujem kada je u pitanju i BiH, kada su u pitanju sve institucije u BiH. Isti princip očekujem kada je u pitanju i Hrvatska", rekao je srpski predsednik.

Tadić je rekao i da tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid opterećuje odnose dveju država i ocenio da se mogu iznaći drugačiji modaliteti kako bi se taj problem rešio.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić pozdravio je posetu predsednika Srbije Borisa Tadića regionu i BiH, ocenivši da je ona doprinela unapređenju odnosa Srbije sa zemljama regiona. Tihić je nakon susreta sa Tadićem rekao da su članovi Predsedništva BIH sa predsednikom Srbije razgovarali o potrebi uspostavljanja posebnih odnosa između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Takođe je bilo govora o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država regiona u međunarodno priznatim granicama. Tihić je najavio i skoro potpisivanje sporazuma o granicama između BiH i Srbije.

Tadić je uoči posete Sarajevu demantovao pisanje sarajevskog Dnevnog avaza, prema kojem je hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću u Zagrebu nudio nagodbu o federalnom uređenju BiH s tri jedinice. Predsednik Srbije je rekao da je sa Mesićem, prilikom zvanične posete Zagrebu, razgovarao o bilateralnim odnosima, o povratku izbeglica, o evropskim i evroatlantskim integracijama.

Na pisanje Dnevnog avaza reagovao je i Ured predsednika Hrvatske, u čijem se saopštenju za javnost navodi da tokom razgovora s Tadićem ni u kom trenutku nije bilo zadiranja u unutrašnje stvari nijedne druge države, pa tako ni BiH. "Krajnje je perfidno podmetati predsedniku Srbije nameru da pregovara o podeli BiH i to upravo u razgovorima s predsednikom Hrvatske, pri čemu je potpuno jasno da autori takvih podmetanja imaju samo njima znane ciljeve, a bezočno zloupotrebljavaju ime hrvatskog predsednika i izravno rade protiv učvršćivanja mira na području bivše Jugoslavije", navodi se u saopštenju iz Zagreba.

Intenzivirati ekonomsku saradnju

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić ocenili su danas u Sarajevu da treba intenzivirati ekonomsku saradnju dve zemlje kako bi se olakšalo rešavanje političkih pitanja.

"Dve države u proevropskoj i briselskoj fazi treba da rade na unapredjenju imidža regiona stvaranjem jedinstvenog ekonomskog tržišta, ponovnim uspostavljanjem pokidanih veza izmedju privrednih subjekata i zajedničkim nastupom na tržištima trećih država", rekao je Terizć.

Prema njegovim rečima, od obostranog interesa je regionalni pristup u privlačenju stranih investicija, za što vlade dve države treba da stvore odgovarajući ambijent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: