Ambasade postale ambasade R. Srbije

Od juče, ambasade SCG postale su ambasade Srbije, kaže za B92 otpravnik poslova u ambasadi u Ljubljani Goran Krajnović.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.06.2006.

14:53

Default images

Ovo je učinjeno na osnovu ratifikovane odluke parlamenta o prenošenju nadležnosti državne zajednice SCG na Srbiju kao državu naslednicu, a po osnovu člana 60 Ustavne povelje. Ministar savetnik u MIP-u Goran Krajnović kaže da su juče iz Ministarstva inostranih poslova stigle potrebne informacije, čime je i Ambasada SCG u Ljubljani postala ambasada Srbije.

Shodno tome, razrešen je dužnosti, odnosno, prestao je mandat dosadašnjem ambasadoru SCG crnogorskom diplomati Ranku Miloviću.

Osim njega, biće povučene i sve ostale diplomate koje se nalaze na crnogorskoj listi kadrova. Odlukom ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića, Ambasadu Republike Srbije u Ljubljani vodiće otpravnik poslova, ministar savetnik Goran Krajnović.

Do završetka razgovora i dogovora Beograda i Podgorice, koji predstoje, poslove konzularne zaštite u Sloveniji obavljaće Ambasada Republike Srbije, kako za državljane Srbije, tako i za državljane Crne Gore. U okviru tih dogovora biće rešena i ostala otvorena pitanja iz oblasti diplomatije, među kojima je i pitanje diplomatskih radnika koji se ne nalaze na crnogorskoj, već na listi kadrova iz Srbije, ali imaju crnogorsko državljanstvo.

Zastava na Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani još uvek nije zamenjena, ali očekuje se da iz Srbije što pre stignu zastave i table sa grbovima i natpisima, koje će zameniti dosadašnje.

Tadić sutra sa Kofijem Ananom

Predsednik Srbije Boris Tadić dolazi sutra uveče u Njujork kako bi razgovarao sa generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom. Tadić će prisustvovati podizanju zastave Srbije u Ujedinjenim nacijama, saznaje agencija Beta.

Srpski predsednik danas je obavestio UN, Savet Evrope i OEBS da je Srbija pravna sledbenica Srbije i Crne Gore. On je zatražio promenu imena države iz državna zajednica Srbija i Crna Gora u Republika Srbija. U pismima generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu, generalnom sekretaru Saveta Evrope Teriju Dejvisu i generalnom sekretaru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Marku Perenu de Brišambou, navodi se da je kontinuitet zasnovan na Ustavnoj povelji i da je o tome postignuta saglasnost sa crnogorskom stranom.

U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navodi se da je on obavestio međunarodne institucije o kontinuitetu Republike Srbije u odnosu na državnu zajednicu SCG u tim institucijama, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: