Ograda oko Jerusalima

Vlada Izraela odlučila je da podigne privremenu ogradu na područjima Jerusalima koja nisu obuhvaćena zidom prema Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2006.

20:48

Default images

Obrazloženje je da će to rešenje sprečiti upade palestinskih bombaša samoubica. Vlada je promenila i trasu zida prema Zapadnoj obali u području jevrejskog naselja Arijel, pa da će oko 30.000 Palestinaca ostati na "palestinskoj" strani, a ne unutar "izraelske". U prvim reagovanjima, Palestinci navode da će to otežati život više hiljada Palestinaca koji žive u Jerusalimu.

Izrael je otpočeo izgradnju 760 km dugačkog betonskog zida 2001. godine, pošto je više stotina Izraelaca poginulo u samoubilačkim bombaškim napadima palestinskih ekstremista. Do sada je izgradjena polovina planirane barijere, koja na pojedinim mestima zalazi na teritoriju Zapadne obale. Izgradnja zida u Jerusalimu je vrlo osetljivo pitanje budući da obe strane smatraju da imaju pravo na grad. Dok se Izrael zalaže da ceo Jerusalim bude prestonica te zemlje, Palestinci žele da istočni Jerusalim bude glavni grad buduće palestinske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: