Priština direktno poručila Borelju: "Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj upoznat je sa namerom Prištine da nastavi sa akcijama koje su viđene 13. oktobra.

Izvor: B92

Utorak, 19.10.2021.

10:03

Priština direktno poručila Borelju:
Ilistracija/EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Zamenik premijera Besnik Bisljimi u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom najavio je da će, nakon lokalnih izbora na Kosovu, "kosovska vlada nastaviti sa akcijama" koje su viđene 13. oktobra, kada je specijalna kosovska policija ušla u severnu Kosovsku Mitrovicu i Zvečan.

Do pomenutog razgovora je došlo na sam dan incidenta – 13. oktobra, a Bisljimi je tada naveo da će "kosovska vlada nastaviti sa borbom protiv kriminala na celoj teritoriji Kosova".

Podsećanja radi, tog dana je teško ranjen Srećko Sofronijević, a kosovska policija je, pored suzavca i šok bombi, koristila i bojevu municiju, kada je i ranjen srpski mladić iz Zvečana koji je iz KBC Kosovska Mitrovica prebačen u Urgentni centar u Beogradu.

Zbog toga se tada oglasio i sam Borelj, koji je poručio "da odmah moraju da se prekinu nasilni incidenti na severu Kosova i naveo da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog".

"Nasilni incidenti na severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog kojim posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", napisao je Borelj na Tviteru. Šef diplomatije EU se i juče oglasio, izjavivši da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija pozvao da se nakon podignutih tenzija "vrate u situaciju u kojoj je moguć nastavak dijaloga u Briselu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: