''To se posebno odnosi na Srbiju"

Nemačka će nastaviti da se zalaže za politiku proširenja i integraciju Zapadnog Balkana i Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2021.

06:50

''To se posebno odnosi na Srbiju
Ilustracija: Depositphotos/CarlosNeto

To su u četvrtak uveče poručili predstavnici nemačkih fondacija u Srbiji.

Na panelu ''Da li će rezultati izbora u Nemačkoj uticati na promenu politike prema Zapadnom Balkanu'', u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore, istaknuto je i da se privredno-ekonomska saradnja Berlina i Beograda neće promeniti u bliskoj budućnosti, ali da se može očekivati više angažovanja po pitanju Zelene agende.

Zastupnik Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji, Maks Brendle izrazio je uverenje da će Nemačka, kao jedna od najjačih država u EU, i dalje biti nosilac procesa integracije Zapadnog Balkana Uniji i da će dati doprinos proširenju.

''To se posebno odnosi na Srbiju. Bez obzira na sam odnos poverenja koji imaju Angela Merkel i Alesandar Vučić, i interes Nemačke je da bude podržana i okružena prijateljima u državama članicama EU'', rekao je Brendle.

Uveren je da će Nemačka nastaviti da se zalaže za proces pristupanja Zapadnog Balkana i Srbije EU, ako za kancelara bude izabran kandidat Socijaldemokartske partije (SPD) Olaf Šolc, ali da neće biti ''nikakvih popusta'' kada je reč o kriterijumima za punopravno članstvo.

''Nemačka ima interes da Srbija ostvari napredak na tom putu kroz otvaranje klastera, ali jasno je da će se zahtevati ispunjene kriterijuma kao što su demokratija i pravna država'', naveo je Brendle.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer, bliske CDU, za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman Dierkes uveren je da, ako šef CDU Armin Lašet bude izabran za kancelara, ne treba očekivati da bi došlo do nekih velikih promena u nemačkoj politici prema Zapadnom Baljkanu.

Smatra da to u velikoj meri važi i ako Socijaldemokratska stranka bude imala kancelara. ''Siguran sam da do radikalnih promena kursa neće doći što je veoma važno'', rekao je Bekman Dierkes.

On smatra da će Srbija i jugositočna Evropa igrati važnu ulogu u budućoj nemačkoj vladi, naročito sa stanovišta evropske ekonomske i bezbednosne politike.

Direktor beogradske kancelarije Fondacije Hajnih Bel, bliske Zelenima, očekuje da će ta partija učestvovati u novoj vladi, osim ako se velike partije odluče za veliku koaliciju.

''Ali, mislim da to niko ne želi u Nemačkoj. Biće zanimljivo videti u narednim nedeljama kako će biti formirana nova vlada'', rekao je Bel.

Prema njegovoj oceni, ako u Nemačkoj bude formirana tzv.''semafor'' koalicija, principi nemačke politike u pogledu proširenja EU ostati isti, ali da će se ton promeniti.

''Za očekivati je da će se nemački angažman više baviti pitanjima demokratizacije i vladavine prava u zemljama regiona, kao i na Zelenu agendu'', smatra Bel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: