Bajden preti sankcijama: "Uglavnom se odnosi na Srbiju"

Nova uredba američkog predsednika Džozefa Bajdena, kojom se preti sankcijama političarima na Zapadnom Balkanu, u najvećoj meri se odnosi na Srbiju.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

16:35

Bajden preti sankcijama:
EPA-EFE/Hollie Adams / POOL

To tvrdi američki analitičar spoljne politike Edvard Džozef. On u tekstu u američkom "Forin polisiju" piše da proširenje izvršnog naloga za borbu protiv korupcije na Balkanu, kao i upozorenje na mere protiv onih koji ne sprovode navedene sporazume, podrivaju demokratske procese i ljudska prava.

Džozef navodi da uredba pruža Bajdenu katalizator za prikupljanje podrške među saveznicima SAD na samitima EU-NATO-a sledeće nedelje, šaljući snažan signal zapadnog jedinstva uoči susreta američkog predsednika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi.

On ocenjuje da inertnost u Briselu i unutar samog Stejt departmenta predstavlja snažnu prepreku ostvarenju principijelne vizije koju su izneli predsednik SAD i njegov državni sekretar i primećuje da SAD i EU trenutno imaju dvostepeni sistem kada je reč o demokratskim standardima na Balkanu - privilegovan put za Srbiju, kako tvrdi, i stroži za susedne države koje teže EU.

Džozef tvrdi da srpska vlada, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, ima najpovoljniji tretman od zvaničnika SAD i EU i da je, za razliku od "hladnoratovskih diktatora" poput Josipa Broza Tita, kojeg je Zapad podržavao, Vučić štit za protivnike Zapada, Rusiju i Kinu i zaključuje da je kandidatura Srbije za EU "uglavnom apsurdna".

Dodaje da neuravnoteženi tretman Zapada prema Srbiji predstavlja najintrigantniji i jedan od glavnih izazova za Bajdenovu misiju da okupi evropsku podršku demokratiji. Albaniji je, kako navodi, već dugo uskraćena mogućnost da otvori pregovore za članstvo u EU zbog korupcije i odstupanja od demokratske prakse, a SAD su upravo sankcionisale bivšeg albanskog premijera Salija Berišu.

Dok je američki ambasador u Albaniji odmah objavio na Tviteru saopštenje Bele kuće, američki ambasador u Srbiji je čestitao NBA zvezdi Nikoli Jokiću, koji je Srbin, na izboru za MVP.

"Kontrastni tvitovi ilustruju problem. Bajden i Blinken su poslali nekoliko jasnih poruka regionalnim liderima, a vidimo kako ih niži zvaničnici razvodnjavaju", piše Džozef.

U februaru je, nastavlja analitičar, Bajden pisao Vučiću, pozivajući srpsko rukovodstvo da izvrši reforme i prizna Kosovo, a ambasada SAD je, kako navodi, brzo porekla da to predstavlja promenu američke politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: