Stiglo upozorenje: "Ne igrajte se sa vatrom"

Sjedinjene Američke Države su osuđene na neuspeh ako se Rusija i Kina udruže u "očajničkoj borbi sa neprijateljem", piše "Global Tajms".

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2021.

20:00

Stiglo upozorenje:
Ilustracija: Shutterstock/Zbitnev

List podseća da nova administracija u Vašingtonu pokušava da okrene protiv Kine, ne samo Amerikance, već i zapadno društvo, i doprinosi rastu žarišta sukoba u svetu, prenosi Sputnjik.

"SAD pokušavaju da formiraju fundamentalnu opoziciju svetskim trendovima, uz pomoć koje će moći nasilno da organizuju svetski poredak u kojem dominiraju zapadne države, bez Kine i Rusije", pišu mediji.

Međutim, Kinezi savetuju Vašingtonu "da ne igra stratešku igru sa vatrom" i upozoravaju da su današnje snaga Rusije i Kine mnogo veće od onih koje je nekada imao "Varšavski savez".

Moskva i Peking trenutno poštuju strateška ograničenja, ali, ako neka država poželi da im se suprotstavi, na podsticaj SAD, pretrpeće katastrofu.

"Strateško jedinstvo Kine i Rusije će, pre svega, biti usmereno protiv hegemonije Amerikanaca. Druge snage ne treba da se zanose i misle da će im SAD uvek čuvati leđa", objašnjavaju autori teksta.

U vezi s tim, oni pozivaju da se pokuša maksimalno izbalansirati odnose Pekinga i Vašingtona, i krenuti ka smanjenju konfrontacije sa Rusijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: