Subota, 20.03.2021.

23:52

"Treći entitet u BiH? Ne može"

Stvaranje trećeg entiteta, pored Federacije BiH i Republike Srpske ne može biti cilj reformskih napora, saopštilo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstok/ NINA IMAGES

Član nemačkog parlamenta iz stranke Savez90/Zeleni, Manuel Saracin, je nemačkoj Vladi prosledio upit koji glasi: "Na kojoj poziciji je službeni Berlin po pitanju planirane reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koja bi, po mom mišljenju, stvaranje trećeg entiteta uvela na mala vrata odnosno dalje cementirala etnonacionalizam i kakav stav će zauzeti Evropska unija u trenutnom pregovaračkom procesu?", prenosi Dojče vele.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger napisao je u odgovoru Saracinu da nemačka Vlada pomno prati debatu o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Prema mišljenju savezne vlade, "postoji nužnost za prilagođavanjem zakonske osnove kako bi se eliminisala postojeća diskriminacija posebno u pogledu sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci", navodi se, pored ostalog, u odgovoru.

Reforma Izbornog zakona, kaže se dalje u odgovoru, deo je Mišljenja Evropske unije o ključnim prioritetima za Bosnu i Hercegovinu koje je EU formulirala 2019. godine.

"Savezna vlada će i dalje pomno pratiti raspravu o reformi Izbornog zakona u BiH i pritom posebno naglašavati neophodnost implementiranja sudske prakse i presuda Evropskog suda za ljudska prava", dodaje se.

U odgovoru na upit Saracina, navodi se i kako se "nemačka vlada zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine sa svojim postojećim entitetima".

"Prema stavu vlade u Berlinu, stvaranje trećeg entiteta, pored postojeće Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ne može biti cilj reformskih napora. Nemačka vlada podržava želju civilnog društva u Bosni i Hercegovini da promoviša građansko društvo i prevaziđe podele po etničkim linijama", dodaje se u odgovoru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

20 h

Podeli: