"Nekoliko kilometara od pijace u Vuhanu nalazi se kineska superlaboratorija. Ne mogu da se ne zapitam" VIDEO

Republikanac iz Arkansasa pokrenuo buru u javnosti nakon što je za Foks njuz izrazio sumnju da je koronavrus nastao u laboratoriji.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

13:42

EPA-EFE ALEX PLAVEVSKI

Radi se o senatoru Tomu Kotonu, koji kako piše CNN, nema nikakve veze sa virusologijom.

Upitan "zašto ove bolesti stalno dolaze iz Kine", Koton je odgovorio: "Virus ne potiče sa životinjske pijace u Vuhanu. Više izvornih slučajeva nije imalo nikakav kontakt s tom pijacom. Ne znamo odakle potiče bolest."

"Ali znamo da se samo nekoliko kilometara od te pijace nalazi jedina kineska superlaboratorija četvrtog nivoa biosigurnosti, koja istražuje ljudske zarazne bolesti. Nemamo dokaza da je bolest nastala tamo... Ali možemo barem postaviti pitanje", kazao je on, a prenosi Index.hr i dodaje da ukratko Koton sugeriše da je virus rezultat eksperimenta koji je krenuo po zlu ili namernog širenja biološkog oružja.

CNN je potom pokušao da proveri senatorovu tvrdnju pa su pozvali dr Vilijama Šafnera, specijalistu za infektivne bolesti Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt, koji je rekao

"Nisam video da je iko pružio ikakvu čvrstu informaciju koja bi podržala tu teoriju. Mislim da u ovom trenutku možemo podvući crtu i reći da se to nije dogodilo. Svi s kojima sam razgovarao ili čije sam tekstove čitao smatraju da virus potiče iz prirodnih izvora, kao i virusi SARS-a i MERS-a. U oba slučaja radilo se o koronavirusima koji su iz životinjske populacije prešli na ljude u prirodnom okruženju."

CNN nije propustio priliku da kritikuje Foks njuz, televizijsku mrežu s milionskim gledalištem, zato što je u program pustila tvrdnju koja diže paniku i koja je pri tom potpuno neutemeljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: