"Ljubomorni smo, 'ispod žita' zaključuju velike poslove sa Rusijom"

Ljubomorni smo na tesne odnose koje zapadnoevropske zemlje neguju sa Rusijom, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2020.

10:17

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

To je izjavio povodom kritika upućenih Budimpešti zbog saradnje sa Moskvom i dodao da druge evropske zemlje sa Rusijom "ispod žita" zaključuju ogromne poslove.

Sijarto je, u intervjuu austrijskoj agenciji APA, kazao da se po ovom pitanju meri dvostrukim aršinima.

Ocenio je i da Austrija ima jasno tešnje ekonomske kontakte sa Rusijom nego Mađarska.

"Naravno prikriveno. Povremeno se kaže nešto kritički, ali ispod žita se zaključuju ogromni poslovi", naglasio je Sijarto.

On je podvukao i značaj investicija iz Azije po njegovu zemlju.

"Otvaranje ka istoku je apsolutni uspeh", konstatovao je Sijarto navodeći da je prošle godine, na primer, Južna Koreja, postala glavni investitor godine u Mađarskoj i time pretekla Nemačku.

"Bilo nam je važno da haj-tek firme sa istoka barem i razmisle da investiraju u Mađarsku", objasnio je on.

Kritiku SAD i Zapadne Evrope zbog tesnih ekonomskih kontakata Mađarske sa Kinom ocenio je kao licemernu.

U Mađarskoj trenutno postoji 16 značajnih kineskih investicija, od kojih su 12 preduzete od nekadašnjih američkih i zapadnoevropskih kompanija koje su Kinezi kupili, podsetio je on.

"Ako zapadnoevropske zemlje i SAD ne žele da Kina ekonomski predvodi, onda ne bi trebalo svoja preduzeća da prodaju", poručuje Sijarto.

Kada je reč o politici prema migrantima podvukao je da Budimpešta smatra da očuvanje evropske hrišćanske kulture mora biti prioritet Evrope i zbog toga je potrebna zaštita, a tako i fizička, to jest obezbeđivanje granica.

Pokušaji uspostavljanja zajedničke evropske politike migracija, prema njegovim rečima, su propali.

"Ne može se nikome oduzeti pravo da sam odlučuje sa kojom nacijom želi da živi i koga želi da pušta u svoju zemlju", podvukao je Sijarto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: