Amerikanci traže od Zagreba da podrži film o Jasenovcu

Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatražio je od hrvatske ministarke kulture da pomogne u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu.

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

08:21

Amerikanci traže od Zagreba da podrži film o Jasenovcu
Foto: EPA/ ANTONIO BAT

On nje je traženo da se sastane s našim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem.

Pismo s takvom molbom ministarki Nini Obuljen Korzinek Jazgerdi je uputio još u martu, nakon što je Antonijevića upoznao u Vašingtonu. U pismu kojim američki zvaničnik traži podršku hrvatske vlade za film "Dara iz Jasenovca", on predstavlja opus Antonijevića, nabraja njegove fimove, pominje saradnju s Oliverom Stounom i Denisom Kvejdom i prenosi ministarki da mu je Antonijević rekao da mu je važno da se njegov film bazira isključivo na činjenicama.

Producent filma Maksa Ćatović za Kurir je potvrdio autentičnost pisma, a beogradski dnevnik piše još da iza tog projekta stoji američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, a da je producent Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana.

Trenutno je, inače, u toku snimanje u Beloj Crkvi, dok su kasnije planirana snimanja i u Hrvatskoj.

U glumačkoj ekipi su Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić, a uloge su poverene i mališanima iz Kozarske Dubice.

Srbija ovaj film finansira sa 2.300.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: