EU zabrinuta: Srbija frustrirana, kineski policajci na ulicama...kuda ide Beograd?

Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija "frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji".

Izvor: B92

Četvrtak, 24.10.2019.

08:31

EU zabrinuta: Srbija frustrirana, kineski policajci na ulicama...kuda ide Beograd?
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Time je, kako se navodi, otvoren prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom, tako da se u sumnju dovodi i opšta "posvećenost Beograda evropskoj perspektivi".

Centar ocenjuje da je, uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.

Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala "diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć", a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je "Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom", uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.

"Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište", navodi se u analizi.

Kao "razlog za zabrinutost", analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.

Ocenjuje se i da je "geopolitička orijentacija Srbije sve više nejasna", uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta "Bezbedni grad" koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.

"Nedostatak transprentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državane pomoći i javnih nabavki", zaključuje se u analizi.

Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: