Bombaš samoubica zaleteo se na hrvatske vojnike, nakon teške borbe jedan preminuo VIDEO/FOTO

Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo da je u misiji u Avganistanu došlo do vanrednog događaja. Prema poslednjim informacijama, jedan vojnik je preminuo.

Izvor: B92, index.hr

Sreda, 24.07.2019.

10:46

Bombaš samoubica zaleteo se na hrvatske vojnike, nakon teške borbe jedan preminuo VIDEO/FOTO
Ilustracija: EPA-EFE Sayed Mustafa

Još dvojici se bore za život.

"Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u NATO misiji podrške miru u Avganistanu, preminuo je danas oko podneva, od teških povreda opasnih po život zadobijenih rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Reč je, kako je navedeno o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažiran na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih sigurnosnih snaga.

"Nažalost, jutros se dogodio napad u Kabulu na vozilo hrvatske vojske. Imamo troje povređenih vojnika, od kojih je jedan u jako teškom stanju i bori se za život. Druga dvojica su teško povređena, ali nisu u životnoj opasnoti", kazao je ministar odbrane Damir Krstičević.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja motora s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim povređenim vojnicima", dodao je ministar Krstičević, a preneo je Index.hr.

Prema njegovim rečima, radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Avganistanu su na sigurnom. "Naše starešine su sa članovima porodice povređenih vojnika", istakao je Krstičević.

Na pitanje koliko jukupno ima hrvatskih vojnika u Avganistanu, u misiji, on je rekao da ih je 99, kao i da su svi opremljeni propisanom opremom, kao i da su prošli svu neophodnu obuku. Ali, dodao je, svaka takva misija nosi rizik.

"Sada je najvažnije da zbrinemo naše stradale pripadnike i to se sada čini. Kao ministar odbrane spreman sam da preuzmem političku odgovornost za ovaj događaj. Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji učestvuju u operacijama dširom sveta", kazao je ministar Krstičević.

Objavljeni su i detalji o ranjenim vojnicima. Reč je o dvojici vodnika i jednom desetaru. Dvojica žive u Osijeku i Vinkovcima, a jedan u Sesvetama. Radi se o mlađim pripadnicima vojnih snaga, 1987. i 1992. godišta. Najteže ranjeni vojnik ima 27 godina, dok dvojica lakše ranjenih imaju 27 i 32 godine.

Povređeni su pripadnici zapovedništva specijalnih snaga koji u Avganistanu delaju u okviru Specijalne savetodavne grupe, pod britanskim vođstvom. Njihov zadatak je savetovanje u avganistanskom trening centru za specijalnu policiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: