Koji narodi su najspremniji da brane otadžbinu: Iznenadićete se na kom mestu se nalaze Srbi

Da li biste se, ako dođe do rata, borili i reskirali da poginete za svoju zemlju?

Izvor: B92, index.hr

Subota, 25.05.2019.

22:16

Koji narodi su najspremniji da brane otadžbinu: Iznenadićete se na kom mestu se nalaze Srbi
Ilustracija: Depositphotos/ia__64

Ovo je pitanje postavljeno u istraživanju koje je provela agencija za istraživanje javnog mnijenja Gallup zajedno s firmom za istraživanje tržišta Worldwide Independent Network u 64 zemlje širom sveta.

U globalnom proseku, 61% ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, dok je 27% odgovorilo da ne bi bilo spremno da se bori.

Očekivano, mnogo veći procenta muškaraca nego žena globalno je odgovorio da je voljan da se bori (67%), ali zanimljivo je da je i većina žena odgovorila potvrdno (52%).

Na Bliskom istoku najratoborniji, u zapadnoj Europi najmiroljubiviji

Međutim, utvrđene su znatne razlike među zemljama, odnosno među globalnim regijama. Najveći procenat onih koji su spremni da se bore za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u severnoj Africi (tzv. regija MENA) - njih čak 83% - dok je najniži procenat u zapadnoj Europi - njih 25%.

U velikom istraživanju ispitano je 62.398 osoba širom sveta, s uzorkom od oko 1000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je sprovedeno između septembra i decembra 2014.

"Stotinama godina nakon početka Prvog svetskog rata utvrdili smo da je 61% građana sveta voljno da se bori za svoju zemlju. Međutim, istinita priča je u regionalnom poređenju, a u vreme takvog previranja na Bliskom istoku primetno je da je voljnost za borbu najviša u MENA regiji", komentiraso je Žan Mark Leger, predsednik Međunarodnog udruženja WIN/Gallup, rezultate istraživanja.

Istraživanje je otkrilo i zanimljive razlike između zemalja koje su do relativno skoro bile u ratu.

Japanci, Nemci, Italijani i Austrijanci ne bi više ratovali

Japanci su tako najmanje skloni boriti se za svoju zemlju među svim ispitanicima - njih samo 11%. Japan je, podsetimo, poražen u Drugom svetskom ratu, a na teritorij Japana izvršena su i dosad jedina dva napada atomskom bombom. Procenat Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca (27%) i Francuza (29%).

Nakon Japana slede Holandija (15%). Treći su Nemci, koji su takođe poraženi u Drugom svetskom ratu. Sledi Belgija (19%), a zatim Italija (20%) i Austrija (21%), koje su takođe bile na strani gubitničke nacističko-fašističke osovine u Drugom svetskom ratu. Španija je takođe pri dnu, s 21%.

Najspremniji boriti se za svoju zemlju su Marokanci i Fidžijci - njih po 94%. Slede Pakistanci (89%), Vijetnamci (89%), Bangladešani (86%), Azerbajdžanci (85%) i stanovnici Papue Nove Gvineje (84%).

Manje od pola Srba bi išlo u rat

Među evropskim zemljama prednjači Finska - s postotkom od 74% ljudi voljnih za ratovanje - zemlja koja je takođe zadnji put ratovala na početku Drugog svetskog rata, kada je Sovjetski Savez izvršio invaziju na tu zemlju.

Nakon Finske sledi Turska (73%) a nakon nje Ukrajina (61%), koja je od 2014. do danas u sukobu s ruskim separatistima koje podržava Rusija. Sama Rusija je sledeća (59%).

Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je sprovedeno istraživanje, ali neke druge zemlje bivše Jugoslavije jesu. Među njima je najviše volje za odlazak u rat u Bosni i Hercegovini (55%), pa u Srbiji (46%) i Makedoniji (38%).

Znatna varijacija postoji i među religijama. Muslimani su najspremniji ratovati - njih 78%. Slede hinduisti (77%), zatim budisti (66%), a nakon njih, zanimljivo, ateisti i agnostici (57%). Među hrišćanima su najratoborniji pravoslavci (53%), ali katolici su odmah iza njih (52%), dok su protestanti voljni ratovati u manjini (48%). Oko pola Židova spremno je ratovati, njih 51 %.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: