Napeto: Nemačka obustavlja vojne obuke u Iraku, Holandija isto, kuvajtska vojska u pripravnosti

Nemačka obustavlja vojne obuke u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, izjavio je portparol nemačkog Ministarstva odbrane.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 15.05.2019.

14:47

Napeto: Nemačka obustavlja vojne obuke u Iraku, Holandija isto, kuvajtska vojska u pripravnosti
Foto: Tanjug/AP/Felipe Dana

Portparol je objasnio da Nemačka ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana, ali i da to ne znači da se program vojnog treninga neće nastaviti u budućnosti, preneo je Rojters.

Nemački magazin Fokus onlajn je saopštio kako je odluka donesena u koordinaciji sa državama saveznicama u borbi protiv Islamske države.

Holandija se pridružuje Nemačkoj i obustavlja misiju u Iraku zbog bezbednosne pretnje, navode mediji.

Osoblje holandske vojske je u saradnji sa drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka, preneo je Rojters.

U izveštaju nema više detalja o ovakvoj odluci Holandije.

Ranije je administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku.

Takođe, Stejt departent je saopštio i da ova, poslednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije "za hitne slučajeve" odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usled povećanja napetosti u odnosima između SAD i Iraka, ali i zbog zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Gotovo istovremeno, Kuvajt je doneo odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: