Nezavisna istraga EU o Vojvodini

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2004.

08:17

Default images

Uprkos najavama, Savet ministara EU nije danas raspravljao o međuetničkim incidentima u Vojvodini.

Zvaničnicima u Briselu predočen je problem položaja mađarske manjine u Vojvodini. Nakon sastanka, šef madjarske diplomatije Laslo Kovač izjavio je da su "incidenti" s madjarskom manjinom pitanje "reda i mira" koje srpske vlasti treba da reše da bi ispunile standarde približavanja Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji, izveštava iz Brisela dopisnik B 92 Dušan Gajić.

Šefovi diplomatija Evropske unije nisu zvanično raspravljali o mađarskoj inicijativi da zauzmu stav o problemu etničkih odnosa u Vojvodini. Ipak je zaključeno da je potrebno da EU napravi sopstvenu, nezavisnu istragu o događajima u pokrajini i zato će ambasadori 25 zemalja članica Unije u Beogradu, dobiti zadatak da istraže situaciju i naprave izveštaj o tom problemu. Mađarski ministar Laslo Kovač je po završetku sastanka izjavio da se evropski ministri slažu da treba podržati demokratske snage u Srbiji i evropsku perspektivu Srbije i Crne Gore, ali da je jedan od uslova na tom putu upravo poštovanje prava manjina: “U pitanju su red i zakon. Apsolutno sam uveren da srpske vlasti ne stoje iza ovih incidenata, ali njihov zadatak jeste da to zaustave. To očekuje Mađarska, to očekuje EU, jer Srbija i Crna Gora treba da poštuje standarde EU, ako želi da se približi Uniji, a ona to želi”, kazao je Kovač.

Ministar Kovač je odbacio tvrdnje da je Mađarska preuveličala probleme u Vojvodini. Etnički incidenti mogu da dovedu do pogoršanja stanja u regionu i to je ono što hoćemo da izbegnemo”.

Direktor Centra za istraživanje etniciteta Goran Bašić smatra da je pre internacionalizacije problema mađarske manjine u Srbiji trebalo pokrenuti mehanizme koje predviđa bilateralni sporazum koji su dve zemlje potpisale prošle godine. "Formira se mešovita komisija, u kojoj učestvuju predstavnici države i predstavnici nacionalnih manjina iz obe države, odnosno Srbi iz Mađarske i Mađari iz Vojvodine. U okviru te komisije rešavaju se slične situacije ili druga pitanja od značaja za manjine. Druga mogućnost je da reaguje komesar OEBS za nacionalne manjine, a meni nije poznato da je on reagovao. On ima ulogu da deluje preventivno u slučaju narušavanja međuetničkih odnosa i određenih kriznih situacija", kaže Bašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: