"Gvaida su trenirali bivši članovi 'Otpora'"

Posle razgovora sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom, Huan Gvaido se proglasio predsednikom Venecuele.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2019.

20:36

EPA-EFE/Miguel Gutiérrez

To su preneli američki mediji, a ruski navode da je samoproglašeni lider pre desetak godina regurutovan od Vašingtona i da nije ništa više od američke marionete.

Tu informaciju je preneo ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Rafael Farija Tortosa.

“U novembru 2010. godine, na osnovu elektronske pošte koju su presrele venecuelanske tajne službe, Gvaido i nekoliko drugih studenata i aktivista su prisustvovali tajnom petodnevnom treningu u hotelu u Meksiku. Sesije su vodili nekadašnji članovi Otpora. Sastanak je navodno dobio odobrenje od Ota Rajha, fanatičnog antikastrovskog Kubanca, koji je radio u Stejt departmentu za vreme mandata Džordža Buša mlađeg i u kabinetu bivšeg predsednika Kolumbije, desničara Alvara Uribea“, navodi se.

U tekstu se apostrofira da je “Otpor“ činila grupa studenata iz Beograda koja je radila na rušenju režima Slobodana Miloševića, kao i da su “deca koja su vodila grupu, posle pada Miloševića, obukla odela i stvorila organizaciju CANVAS. Oni se i dalje finansiraju iz SAD i putuju svetom u pokušaju da sruše diktatore i autokrate, odnosno one koje SAD ne vole“.

Ambasador Venecuele je dodao i da su Amerikanci procenili da je Gvaido spreman za “akciju“, ali on to zapravo nije.

“On je samo marioneta, postavljen je tu da bi SAD mogle da stanu iza njega i da govore. Koncept privremenog predsednika ne postoji u Ustavu Venecuele, Gvaido i američki saveznici samo žele da prevare međunarodnu javnost“, istakao je Tortosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: