Srpska nova godina dočekana uz vatromet i muziku

Beograđani i gosti grada dočekali su Novu godinu po julijanskom kalendaru ispred Hrama Svetog Save gde je u ponoć priređen vatromet.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.01.2019.

00:05

Srpska nova godina dočekana uz vatromet i muziku
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Moleban je služen od 23.45, a održan je i koncert Leksington benda koji je nastupao od 21.00 ispred Hrama svetog Save.

Doček takozvane Pravoslavne nove godine večeras je organizovan u gradova širom Srbije, među kojima su Novi Sad, Niš, Jagodina, severni deo Kosova.

Inače, koncert ispred Hrama Svetog Save u Beogradu organizovan je kao deo manifestacije "Božićno seoce" koja će trajati do 28. januara.I

U crkvama je bilo priređeno praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, a stari običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, vino i krofne.

Srpska nova godina dočekana jei u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. U Leposaviću i u Gračanici doček je bio organizovan na otvorenom, a bilo je okupljanja i u drugim srpskim sredinama, u restoranima i kafićima.

Tokom dana su organizovane ulice otvorenog srca, sakupljana je humanitarna pomoć za lečenje bolesnih i za socijalno ugrožene porodice.

Predsednik opštine Leposavić Zoran Todić rekao je za RTS da se doček organizovan u toj opštini već drugu godinu.

"Kao što možete da vidite narod ovde je željan ovakvih dešavanja bez obzira na teškoće i tenzije iz protekle godine", rekao je Todić i dodao da su mir i jedinstvo potrebniji nego ikad.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je da bogat program bio gogat uz pečenog bika, kuvanu rakiju, kuvano vino, a građane zabavljali lokalni di-džejevi i grupa Tropiko bend.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da bi od pravoslavne Nove Godine mogao da se napravi brend.

"Vrednosti koje pravoslavlje nosi, ljubav, tolerancija, milosrđe sa jedne strane, s druge strane to kulturno dobro koje Beograd ima, pravoslavna baština koja se nalazi u Beogradu. Takođe, naše gostoprimstvo i to kako se proslavlja u restoranima i na trgovima, sve zajedno može da se napravi jedna dobra platforma i da od toga napravimo brend i da imamo sve više turista", naveo je on.
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap
Uz trubače, kuvano vino i rakiju i oglašavanje crkvenih zvona na Trgu Nikole Tesle u Drvengradu dočekana je Srpska nova godina.

Glumci Met Dilon, Stana Katić, Serđi Lopez, reditelj David Oelhofen samo su neki od mnogobrojnih gostiju Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji su zajedno sa domaćinom Emirom Kusturicom, dočekali Novu godinu po starom Julijanskom kalendaru.

Pored vatre služilo se kuvano vino i rakija, gosti su igrali kolo, a malo pre ponoći zasvirao je Duvački orkestar Marka Markovića.

Tačno u ponoć oglasila su se zvona na Crkvi Svetog Save, a trubači su ubrzo zasvirali “Marš na Drinu” i dok je Dilon igrao sa tompusom u rukama, Lopez je od domaćina učio šta označavaju podignuta tri prsta.

Studenti iz čitavog sveta, strani novinari, od kojih su neki prvi put čuli za Srpsku novu godinu i znatiželjno se raspitivali o običajima i kako se slavi, uživali su sa svojim domaćinima.

Proslava se nastavlja u bioskopskoj sali “Prokleta avlija” gde je u toku koncert Jovana Pavlovića i Duvačkog orkstra Marka Markovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: