Nađena možda najveća masovna grobnica

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.08.2004.

08:32

Default images

Masovna grobnica, otkrivena u subotu nedaleko od Foče, mogla bi da bude najveća u istočnoj Bosni, smatraju stručnjaci.

Prve procene pokazuju da je reč o više stotina žrtava, a ekshumacija bi trebalo da bude završena za dve nedelje. U grobnici su tela građana Miljevine i Bošnjaka koji su bili zatvoreni u KP domu "Foča" i logoru "Livade".

Kako kaže vođa tima za ekshumaciju Amor Mašović, još se ne zna koliko je tela u grobnici, ali se pretpostavlja da je tu sahranjeno između 350 i 400 Bošnjaka. "U nedelju smo locirali jednu mikrolokaciju na tom platou, a prema našim informacijama takvih mikrolokacija ima više na tom odlagalištu. U potrazi smo za oko 600 civila, koji se smatraju nestalim na području opština Foča i Kalinovik", kaže Mašović.

Masović kaže i da je preliminarno utvrđen identitet jedne od žrtava. On je za sarajevski "Dnevni avaz" rekao da je identifikovan Imsir Konaković, rođen 29. novembra 1934. u selu Satorovići, u opštini Rogatica.

Izvršioci zločina su, prema Masovićevim rečima, od ranije poznati. "To su Vojislav Maksimović, Velibor Ostojić i Petko Cancar, naravno uz one iznad njih koji su odgovorni za sve zločine na području BiH. Znaju se i lokalni izvršioci, odnosno meštani Miljevine i Foče", kaže Masović.

Tokom rata, iz Foče je proterano 22.000 muslimana, dok je više od 2.000 ubijeno ili nestalo.

U Sjekovcu, kod Srpskog Broda, u ponedeljak su ekshumirani posmrtni ostaci jednog deteta i dve starije osobe. Enisa Adrović, tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, kaže da je do sada iz te grobnice ekshumirano 57 posmrtnih ostataka, među kojima i tela 17 dece, starosti od pet do 17 godina.

"Uz tela su nađene jedna dečija majica, ampulica leka, ostaci pojasa, dugmad, naočari i drugi lični predmeti, što će možda olakšati identifikaciju. Analiza DNK je, naravno, glavni i vrhunski dokaz", kaže Enisa Adrović.

U Kancelariji Republike Srpske za traženje nestalih kažu da je sada sasvim izvesno da su to posmrtni ostaci srpske dece stradale u Vukovaru, pošto 22 deteta traži Komisija Srbije i Crne Gore, a ni komisija za nestale Bosne i Hercegovine, ni Kancelarija RS za traženje nestalih na svom spisku nemaju decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: