Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu

Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu iako se malom broju zvaničnika to na prvu loptu dopalo.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2018.

08:17

Ker-Lindzi: EU shvata da ne sme da stane na put sporazumu
EPA/Stephanie Lecocq

To je rekao za "Blic" profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari - da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi biće bolje za obe strane.

Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

"Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova", naglasio je Ker-Lindzi.

Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

"Ukoliko se time upravlja pravilno, pomoglo bi stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine", zaključio je Ker-Lindzi za "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: