Iguman Sava Janjić odgovorio na "optužbe" Marka Đurića

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić odgovorio je na “optužbe” direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

14:38

Iguman Sava Janjić odgovorio na
screenshot

Da podsetimo, Đurić je rekao da ne očekuje da će se danas pokajati i izviniti našim ljudima na KiM oni koji su u tuđem interesu javno optuživali sopstvenu državu da planira dogovoreni zločin protiv svog naroda, i oni koji su planski stvarali strah i širili laži u trenutku koji je za našu stranu politički i bezbednosno osetljiv.

"Ne očekujem, jer oni koji zbog povređenih sujeta, novca ili nečijih političkih interesa i naloga, nad tuđim nasiljima ćute, a svojoj državi avansno isporučuju Lazareve kletve, stida i srama nemaju", saopštio je Đurić.

Kako je na Fejsbuku napisao Sava Janjić, “Iskreno mu je žao što je Đurić povređen činjenicom da je izražena zabrinutost o podeli u kojoj bi najveći deo našeg naroda scenarijem eventualne teritorijalne podele ostao van granica Srbije i bio izložen novim progodima”.

“Tu brigu je javno prvi izrazio Sv. Arhijerejski Sabor SPC u maju mesecu i deli je ogroman broj našeg vernog naroda, koji nam se stalno javlja i aktivno pokazuje solidarnost na molebanima za naš stradalni narod na Kosovu i Metohiji. Ratnohuškačka retorika nekih medija još od početka meseca juna, ali i konkretne namere da se "spontano" izazove teritorijalna podela, s pravom su našeg Vladiku i sve nas duboko zabrinuli i primorali ga da se oglasi. Drago nam je da smo aktuelizovanjem ove teme barem donekle doprineli da se ovakav scenario ne dogodi ili barem odloži, jer nijedna teritorijalna podela o kojoj se sve otvorenije govori, kao što znamo, nikada ne biva u miru i neminovno vodi do stradanja nevinih”, napisao je on.

Kako je dodao, ne bi da odgovara na “neosnovane i neprimerene napade koje podsećaju na sličnu retoriku nekih ranijih mračnih vremena”.

“Radije bih rekao da bismo svi mi ovde sa velikom radošću uputili iskrenu zahvalnost i pohvalu našim vlastima, a ja lično i najdublje izvinjenje zbog ishitrene sumnje, ako bi naši politički predstavnici javno odbacili svaki eventualni scenario podele teritorije Srbije na Kosovu i Metohiji, i ukoliko bi potvrdili da ostaju verni Ustavu Srbije na kome su se zakleli (pred Evanđeljem) potvrđujući da je KiM neotuđivi deo Srbije i da će kao takvo za Srbiju zvanično i ostati, bez obzira na situaciju na terenu koja je nasilno proglašena mimo Rezolucije 1244 i mnogih međunarodnih principa”, navodi on.

Kako naglašava, ovo nije i nikada neće biti pitanje politike, već opstanka naroda i naše Crkve u miru i dostojanstvu.

“Očuvanje celovitosti Srbije i odbacivanje ideje podele teritorije, koja bi se teško odrazila na većinu našeg naroda na KiM i najvažnije svetinje, zvanični su stavovi SPC izraženi na zasedanju Sv. Arhijerejskog Sabora u maju ove godine. Zato bi sve nas ovde ovakva ohrabrujuća izjava političkog rukovodstva Srbije čvrsto uspokojila i unela mir među naš verni narod na Kosovu i Metohiji. Onda ćemo, nadam se, zajedno i jedinstveno nastaviti da se trudimo da radimo, svako na svoj način, na poboljšanju života našeg naroda i drugih ljudi koji ovde žive, kroz odgovoran dijalog sa kosovskim Albancima, sa kojima želimo da živimo u miru i poštovanju”, naglasio je Sava Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: