Završen razgovor Vučića, Tačija i Mogerinijeve

Trojni sastanak Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i Federike Mogerini završen je u Briselu.

Izvor: Beta, RTS

Nedelja, 24.06.2018.

15:37

Završen razgovor Vučića, Tačija i Mogerinijeve
Foto: Tanjug / Kabinet predsednika Srbije

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pre toga odvojeno je održala sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

RTS javlja da je trenutno u toku sastanak Vučića i Mogerinijeve u četiri oka, nakon čega je moguć sastanak Vučića i Tačija nasamo, a zatim ponovo trojni sastanak.

Prilikom dolaska u zgradu EEAS predsednik Vučić se nije obraćao medijima.

U pitanju je uobičajan format da se dve strane u dijalogu prvo bilateralno sastanu sa EU posrednikom, nakon čega sledi i trilateralni sastanak.

Očekuje se da će obe delegacije na kraju današnje runde razgovora u Briselu dati izjave za medije. Iz kabineta šefice EU diplomatije su najavili pisanu izjavu.

Prema najavama, na stolu bi trebalo da budu razgovori o elementima sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je izjavio pred sastanak da nije ni optimista, ni pesimista i da je posao državne delegacije da štiti interese svog naroda. Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da će se na sastanku u Briselu razmotriti ostvarivanje svih dosadašnjih sporazuma i sagledati mogućnosti za postizanje konačnog, pravno-obavezujućeg sporazuma Kosova sa Srbijom.

Ova runda dijaloga je prva posle marta ove godine i diplomate u Briselu kažu da je u medjuvrenu došlo do krize u pregovorima, uz sukobe i neslaganja u vlasti i političkim krugovima u Prištini, ali i stavu Beograda da EU ništa ne čini da privoli Prištinu da ispoštuje ključni deo Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su razgovori u Briselu teški, kao i da su pozicije dve strane i dalje značajno udaljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: