Hoće li u Švajcarskoj biti debate o "albanskom orlu"?

Gotovo miran duel reprezentacija Srbije i Švajcarske na Svetskom prvenstvu u Rusiji politički napetim učinili su fudbaleri koji predstavljaju alpsku državu.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.06.2018.

23:11

Hoće li u Švajcarskoj biti debate o
Getty Images

I austrijski mediji, za čiju nacionalnu fudbalsku selekciju takođe nastupaju fudbaleri rođeni i na prostorima Kosova i Metohije, primetili su da su “Švajcarci provocirali Srbe”, uz jasno obeležavanje Granita Džake i Đerdana Šaćirija kao glavnih aktera priče.

"Politički napeta utakmica između Srbije i Švajcarske protekla je gotovo mirno, ali je Džaka provocirao. On nije slavio svoj gol samo za Švajcarsku, već i za Kosovo i Albaniju", ističe "Hojte".

List dodaje da je Džaka provocirao srpske naviijače, podsećajući da je on potiče od porodice kosovsih Albanaca koja je izbegla u Švajcarsku.

Takođe se dodaje da je Šaćiri, nakon svog gola, koji je doneo pobedu Švajcarskoj, slavio uz "albanskog orla".

Komentatori austrijske državne televizije ORF kritikovali su ovaj gest , ističući da nije nimalo sportski, i konstatovali da takav način "slavlja" dva igrača švajcarske reprezentacije zasigurno neće izazvati debate samo u Srbiji, već i Švajcarskoj.

Švajcarski Noje rihter cajtung takođe piše o gestikulacijama strelaca golova za selekciju države u koju su njihovi roditelji izbegli iz tadašnje Jugoslavije.

”Dva najtalentovanija igrača ove generacije su odlučili utakmicu u Kaljiningradu, ali se njihov politički osećaj i socijalna odgovornost nisu razvili. Trebalo je da samo da govore o fudbalu večeras, ali su svojim rukama slali simbol koji provocira srpske navijače na stadionu i kraj televizora. To je simbol albanskog dvoglavog orla. Srbija nema dobre odnose ni sa Albanijom, a igrači poreklom sa Kosova to znaju”, navodi se u tekstu.

Podseća se da je u novembru 2014. godine savet igrača švajcarskog nacionalnog tima odlučio da za takve gestove nema mesta, a Valon Behrami je rekao da “neće biti takvih problema”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: