U napadu na ruskog špijuna otrovana 21 osoba

Britanska policija saopštila je da je ukupno 21 osoba tražila lekarsku pomoć posle upotrebe nervnog agensa u napadu na bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

21:33

U napadu na ruskog špijuna otrovana 21 osoba
Foto: Tanjug/AP

Vršilac dužnosti šefa policije Viltšira Kir Pričard rekao je danas za “Skaj njuz“ da je "jedan broj " tih ljudi imalo analize krvi, pružena im je podrška i dati su im bolnički saveti.

U 21 osobu uključeni su bivši ruski agent Sergej Skripal, njegova ćerka Julija i policajac Nik Bejli koji je prvi pritekao u pomoć Skripalu kad ga je našao onesvešćenog. To troje su i jedini koji se još nalaze u bolnici.

Zvanićnici su rekli da se zdravlje Bejlija popravlja dok su Skripal i njegova ćerka i dalje u kritičnom ali stabilnom stanju.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad opisala je danas napad retkim hemijskim nervnin otrovom na nekadašnjeg ruskog špijuna i njegovu ćerku kao "drzak i nesmotren čin" na koji će biti "odgovoreno bez oklevanja" kada činjenice postanu jasne.

Njih dvoje su u nedelju nadjeni bez svesti na klupi u engleskom gradu Solzberiju, što je dovelo do antiterorističke istrage.

Skripal je bio pukovnik u ruskoj Vojnoj obaveštajnoj službi (GRU), a 2006. je osudjen za špijunažu. Oslobodjen je 2010, u okviru medijski veoma praćene razmene u kojoj su SAD pristale da oslobode 10 pripadnika ruske "spavačke ćelije" špijuna, otkrivene u SAD, u zamenu za četiri Rusa osudjena zbog špijunaže u korist Zapada.

U mirnom mestu Solzberiju gde se napad dogodio policija nastavlja istragu. Restoran lanca Zizi i pab "The Mill" gde su otac i ćerka bili, zatvoreni su za goste i okruženi su policijskim kordonom.Klupa gde su u nedelju nadjeni u tržnom centru na otvorenom prekrivena je šatorom.

Istražitelji se takodje interesuju za smrti Skripalove supruge 2012. od raka, kao i za iznenadnu smrt njegovog brata pre de godine i njegovog sina prošle godine u Sankt Peterburgu od obolenja jetre. Policija je danas okružila sigurnosnim trakama nadgrobni spomenik Skripalove supruge Ljudmile i ; sina Aleksandra koji je kremiran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: