Otkriveno čime je otrovan bivši ruski špijun

Britanska policija saopštila je da su bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova ćerka otrovani takozvanim nervnim agensom.

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

18:47

Otkriveno čime je otrovan bivši ruski špijun
Foto: Tanjug/AP

Sergej i Julija Skripal nađeni su bez svesti u Solzberiju u nedelju, a i dalje su u kritičnom stanju. Slučaj se tretira kao pokušaj ubistva.

Takođe, policajac koji je prvi stigao na mesto gde su nađeni Skripal i njegova ćerka, sada je u teškom stanju, saopštio je šef antiterorističke policije, koje je preuzela istragu, Mark Rouli.

Nervni agensi su klasa organskih jedinjenja koja sadrže fosfor i koji ometaju mehanizam prenosa poruka do organa. Policija nije ipak saopštila koja je tačno supstanca u korišćena u ovom slučaju.

Posle pronalaženja dvoje onesvešćenih ljudi britanske vlasti sprovele su akciju dekontaminacije tog mesta.

Sergej Skripal je 2006. osuđen zbog špijunaže za britansku obaveštajnu agenciju MI6. On je osuđen u Moskvi na 13 godina zatvora i oslobođen je 2013. u američko-ruskoj razmeni špijuna.

Skripal je posle hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutovala britanska obaveštajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je za uzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: