Vučić: I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa nemačkim šefom diplomatije Zigmarom Gabrijelom imao iskren razgovor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

22:17

Vučić: I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima?
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Kako kaže, on i Gabrijel imaju drugačije mišljenje, ali je razgovor bio iskren, kao i da mu je u jednom trenutku rekao: "I šta ja sada, Zigmare, da pričam Srbima".

“Kaže on meni ’nema više razgovora i da je sve završeno oko teritorije Kosova, da je Kosovo nezavisno’. Kažem, dobro. A kako ste ranije mogli da razgovarate o Kosovu, pre deset godina, a sada ne možete? ’Razumem šta pitaš i kako je u srpskim cipelama’, kaže on meni“, naveo je Vučić u "Ćirilici" na televiziji Hepi.

Vučić je naveo da je Gabrijel za nezavisno Kosovo i da ne krije to.

Osim toga, Vučić je naveo da je više puta pocepao papire zapadnih zvaničnika o nezavisnom Kosovu.

“A ja, kad god sam dobio takav neki papir, a obično je to uz tekst - nemoj da se ljutiš, ali evo šta predlažemo, svaki takav papir sam pocepao.... Znate koliko sam ih pocepao”, naveo je Vučić i u studiju pokazao kako je pocepao jedan papir.

Kako je rekao, “krajem marta, najkasnije početkom aprila“ će govoriti o predlogu o “rešenju Kosova“.

"Izaći ću, jer nisam bio kukavica, imaću hrabrosti da kažem šta je predlog, ali on neće biti: 'Dragi Albanci prepuštamo vam sve', on će biti kompromis. Ako neće da razgovaraju o tome, imaćemo zamrznuti konflikt", naveo je Vučić.

On je dodao da Albanci odbacuju svako kompromisno rešenje i da žele veliku Albaniju.

"Srbija ne želi veliku Srbiju, već da sačuvaju identitet Srba. Treba nam da Srbi budu bezbedni, da mogu da sačuvaju svoje prezime", rekao je Vučić i dodao da se nada da će svet razumeti da Srbi ne mogu da sve izgube, a Albanci da sve dobiju.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel posetio je prošle nedelje istog dana Beograd i Prištinu i manje ili više biranim rečima izneo očekivanja Nemačke u pogledu pitanja Kosova.

Gabrijel je tada na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da Nemačka, kao i EU, želi da se "rastereti situacija između Beograda i Prištine, Srbije i Kosova".

Nekoliko sati kasnije, Gabrijel je posetio Prištinu kao predstavnik zemlje koja priznaje nezavisnost Kosova i tamo je bio mnogo konkretniji po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Ako Srbija želi da napreduje ka EU, primarni uslov je izgradnja vladavine zakona, ali prirodno takođe i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je Gabrijel na zajedničkoj pres-konferenciji sa kosovskim premijerom Ramušem Haradinajem, javio je Rojters.

Nakon toga usledile su burne reakcije srpskih zvaničnika, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio mu je - "putuj, Gabrijele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: