Novi "rat" Srbije i Hrvatske zbog izložbe: Ko laže?

Portal Index.hr preneo vest "Večernjih novosti" o tome da su Hrvati napustili salu na konferenciji o antisemitizmu u Rimu, ali i reakciju Hrvatske: To je laž.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Utorak, 30.01.2018.

08:30

Novi
Screenshot TV O2

Kako navodi daj hrvatski portal, beogradski mediji tvrde da je delegacija Hrvatske napustila dvoranu na konferenciji OEBS-a tokom završnog govora predsedavajućeg Veća komemorativnog centra Jad Vašem rabina Meir Laua.

U tekstu "Večernjih novosti" "Hrvati napustili salu zbog govora rabina" navodi se da je "hrvatska delegacija izazvala skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS u Rimu. Oni su napustili plenarnu salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema rabina Izraela Mei Laua".

Prema pisanju "Novosti", Lau, koji je bio glavni rabin Izraela i preživeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald, svoj govor je fokusirao na pitanja "Gde ste se nalazili kada su se činili zločini, i gde se nalazite kada se ponovo budi mržnja?"

"Te reči su očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske koji su, umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, izašli i ostavili praznu stolicu", pišu "Novosti" i dodaju da je to drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Jevrejima, koja je organizovana u zgradi UN u Njujorku.

Međutim, postoji i druga strana priče. Hrvatski portal Index.hr preneo je i saopštenje tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova, u kom se ističe da se radi o nastavku zlonamernih laži iz Srbije.

"Nastavak je to zlonamernih laži i manipulacija srpske strane. Pred kraj navedenog skupa hrvatska delegacija imala je dogovoren bilateralni sastanak na marginama kao što je to uobičajeno na takvim multilateralnim skupovima", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

A kako je sve počelo?

Novi diplomatski rat Srbije i Hrvatske započeo je zbog nedavno otvorene izložbe o Jasenovcu u sedištu UN u Njujorku, koju je otvorio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom dao nekoliko izjava "koje su pogodile Hrvatsku".

Potom je u Zagrebu srpskom ambasadoru upućena protestna nota zbog Dačića, koji je, kako je navela hrvatska strana "indirektno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva". U protestnoj noti je ocenjeno i da su njegove optužbe neistinite i uvredljive, a navedeno je još i da se sada može postaviti pitanje da li je Srbija zaista zainteresovana za izgradnju dobrosusedskih odnosa.

Index.hr podseća i na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je poručila da ne vidi povod za protestnu notu Hrvatske i pozvala da se "spusti lopta".

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić ocenila je da Srbija nema kredibilitet da govori o Jasenovcu dok istovremeno rehabilituje svoje zločince iz Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: