"Postali smo društvo ogrezlo u nasilju" / VIDEO

Najnoviji slučaj iz Aranđelovca samo nas podseća na već aktuelno pitanje, zašto su nam deca sve agresivnija i ko je za to kriv?

Izvor: B92, O2

Nedelja, 12.11.2017.

17:57

Ilustracija: Thinkstock

Aleksa Janković je sedam meseci trpeo napade vršnjaka, a u nemoći je doneo odluku da izvrši samoubistvo.

Njegovi roditelji od tada vode bitku da nijedno dete ne doživi istu sudbinu, tražeći usvajanje Aleksinog zakona, koji predviđa efikasniju zaštitu i sprečavanje vršnjačkog nasilja – upravo onoga što smo videli u Aranđelovcu.

“Zatajili smo svo... I roditelji i prosvetni radnici, a i deca... Niko ne može da me ubedi u to da niko od prosvetnih radnika 25 dana nije mogao da primeti da u tom odeljenju se dešava nešto strašno“, navodi Dragana, Aleksina majka.

Nasilnici koji su pretukli devojčicu u Aranđelovcu biće saslušani kod sudije za maloletnike naredne nedelje, bez prisustva javnosti.

Česti slučajevi vršnjačkog nasilja pokazuju da smo postali društvo ogrezlo u nasilju, saglasni su i stručnjaci.

“Nasilje je nešto što je dopušteno i što se viđa svuda, što je “zanimljivo“. Dakle, uključite televizor i vidite neprestane scene nasilja... Novinare vuku i izlažu nasilju, a niko ne odgovara“, kaže socijalni psiholog Dragan Popadić.

Za propuste u slučaju Alekse Jankovića niko nije odgovarao jer je slučaj zastareo. U međuvremenu, Aleksin zakon već dve godine čeka na usvajanje u Skupštini.

“Ono što mene zabrinjava i jako rastužuje je to što se Aleksin zakon na neki način politizuje...“, rekla je Dragana Janković.

Opširnije u videoprilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: