Reagovanja na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS, koja je noćas usvojena na sednici skupštine RS, izazvala je burna reagovanja domaćih i stranih zvaničnika u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

20:17

Reagovanja na rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS

Predsednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da, nakon usvajanja rezolucije, očekuje od svih predstavnika RS-a u bh. institucijama da obustave sve aktivnosti u pogledu približavanja BiH NATO savezu.

"Naš interes nije NATO, jer nismo imali ništa od te alijanse. Naš interes pogotovo nije NATO koji se ovde uključio u pitanje sramotne presude za Han Pijesak", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.

Sa druge strane, iz Kabineta člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića poručeno je da pomenuta rezolucija koju je usvojila NS RS u krnjem sastavu, bez opozicije i koalicije "Domovina", predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva RS.

Izetbegović takođe kaže da rezolucija ne može da ima nikakve pravne posledice jer spoljna politika i odbrana nisu u nadležnosti entiteta i podseća da je Predsedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opređeljenje za pristupanje NATO-u te podnelo formalni zahtev za pristupanje MAP-u.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je priča u vezi sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS predizborna predstava podsetivši da u BiH postoji konsenzus za pristupanje EU, ali ne i za punopravno članstvo u NATO.

"Stranke iz RS nisu za to da BiH bude član NATO i zato mislim da neće biti nekog velikog efekta, jer se suštinski ništa ne menja", zaključio je Crnadak.

Severnoatlantski savez ne tera nikoga da se pridruži Savezu, odgovoreno je danas medijima iz NATO štaba Sarajevo na upit o usvajanju Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a u Narodnoj skupštini RS.

Povodom usvajanja rezolucije iz Ambasade SAD u Sarajevu navode ona nije u nadležnosti skupštine RS i da je prema Dejtonskom sporazumu spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija.

Iz Ambasade su takođe dodali da bi se bilo kakav budući dijalog o tom pitanju trebalo odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou, prenosi Fena.

Da je spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija poručio je i visoki predstavnik Valentin Incko koji je dodao da Dejtonski sporazum i Ustav imaju primat nad bilo kojim aktom koji je usvojila NS RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: