Han: Srbija može u EU i pre 2025, ali pod ovim uslovima

Srbija može da se pridruži EU i pre 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja kriterijuma, izjavio evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Izvor: B92

Petak, 15.09.2017.

12:52

Han: Srbija može u EU i pre 2025, ali pod ovim uslovima
Tanjug, Rade Preliæ

Visoki zvaničnik EU, koji je u jednodnevnoj poseti Beogradu, rekao je u intervjuu za Telegraf.rs da "EU veoma podržava strateški cilj Srbije za integraciju u Uniju".

"EU je odana i ozbiljna u svojoj posvećenosti da dovede Srbiju i druge iz regiona, u EU. Ovu posvećenost je naglasio i predsednik Junker u svom govoru o stanju nacije", istakao je Han.

On je podsetio da je u osnovnom "Planu za ujedinjeniju, jaču, i više demokratsku uniju" Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, identifikovana kao predvodnik za pridruživanje EU, prepoznajući da se Srbija može pridružiti do 2025. ili čim bude spremna, u zavisnosti od ispunjavanja potrebnih kriterijuma.

Za Hana je "ovo je jako ohrabrenje za Srbiju i sve zemlje Zapadnog Balkana".

Komesar za proširenje EU smatra da je kvalitet reformi ključan za otvaranje i zatvaranje poglavlja: sprovođenje vladavine prava i uspesna tržišna ekonomija u korist građana Srbije.

"Zato je brzina pristupanja Srbije u njenim rukama. To će zavisiti od napretka Srbije ka njenom strateškom cilju, članstvu u EU. Komisija naporno radi zajedno sa srpskim vlastima i društvom, kako bi pripremila osnovu državama clanica da donesu jednoglasnu odluku o putu Srbije ka EU", naveo je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: