Manjinska vlada DSS uz podršku radikala?

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2004.

09:03

Default images

Jaka struja u vrhu Demokratske stranke Srbije protivi se ulasku u vladu sa Demokratskom strankom, a Vojslav Koštunica istovremeno trpi pritiske spolja, oko "zabrane ulaska u vladu sa radikalima", pišu Novosti od utorka. Lider DSS je zato "izmedju dve vatre": da li da udje u vladu sa demokratama, uz rizik da po isteku mandata izgubi, kako su proračunali u stranci, od trećine do čak 50 odsto glasača, i time nanese štetu i sebi i stranci ili da posluša sve brojnije zagovornike ideje o saradnji sa radikalima i izgubi naklonost zapada.

Prva varijanta - manjinska vlada sa G 17 plus, SPO i NS, za DSS je prihvatljiva samo ako bude oročena na devet meseci do godinu dana. Ovakva vlada, medjutim, ne može da funkcioniše bez podrške DS. Druga varijanta - manjinska vlada DSS, koju bi podržali radikali. I u ovom slučaju vek novog kabineta bi bio devet meseci, a osim SRS za predloge ovakve vlade u Skupštini bi glasali i socijalisti, možda i Nova Srbija Velimira Ilića. Treća varijanta, koja ima najmanje šansi - većinska vlada SRS i DSS, odnosno sigurnih 135 glasova u novoj skupštini za sve zakonske predloge. Ako "padne" ovakav dogovor, u vladi bi bio i predsednik Demokratske alternative Nebojša Čović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: