Jeremić: Da misle da ne idem u drugi krug, ne bi to radili

Predsednički kandidat Vuk Jeremić je uveren da će on i Aleksandar Vučić biti "sasvim izvesno" u drugom krugu izbora i da to zna i vladajuća koalicija.

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

16:52

Jeremić: Da misle da ne idem u drugi krug, ne bi to radili
Foto: B92

"Da nije tako, ne bih bio meta najagresivnije negativne kampanje od svih ostalih kandidata", rekao je Jeremić u Kažiprstu B92.

Bivši šef srpske diplomatije kaže da veruje i u pobedu na izborima, kao i da "kada njega (Vučića) pobedi", vladajuća koalicija neće ostati na okupu.

"Ja nemam problem ni da spominjem imena koja se u Srbiji ne spominju, kao što je Andrej Vučić. Nemam zadršku da pričam o tome, zato i postoji panika kod režima", kaže Jeremić.

Kako je rekao, on namerava da svoju političku snagu "stečenu pobedom na izborima", upotrebi kako bi uticao na procese odlučivanja i najavljuje aktivno angažovanje u svim domenima politike - i unutrašnje i spoljne.

"Nikada se nije desilo da izabrani predsednik ne iskoristi svoj legitimitet stečen na izborima da promeni stvari. Pa setite se 2012. godine i pobede Tomislava Nikolića, koji je to iskoristio da promeni vlast", kaže Jeremić.

Jeremić tvrdi i da je jedini kandidat koji je dosad izašao sa programom, kao i da govori pre svega o unutrašnjoj politici, uprkos predsedničkim ovlašćenjima, zbog toga što "nema potrebe da se dokazuje u tome, kao bivši predsedavajući GS Ujedinjenih nacija i drugi u izboru za generalnog sekretara UN".

"Kome se sviđa neko ko će da deli ordenje ili glumi sudiju Ustavnog suda ima i druge kandidate, ja ću uraditi ono što sam naveo u programu", kaže Jeremić.

Odbacuje kritike da je to skup opštih mesta i navodi kao primer svoj plan za smanjivanje nezaposlenosti i podizanje standarda.

"Predsednik to može da uradi tako što bi iskoristio svoj međunarodni ugled da dovede kvalitetne investitore, a ne ove koje sada imamo, kao i da iskoristi uticaj da otvori tržište za plasman robe iz Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremić ističe svoj ugled na međunarodnoj sceni kao jedan od jakih argumenata i navodi da vlast pokušava da oponaša spoljnu politiku koja se vodila do 2012. godine, ali je u tome neuspešna.

"Mnogi su se smejali kada se na moj predlog uvrstila Kina kao četvrti stub spoljne poltiike, ali se sada niko ne smeje. Šakom i kapom se dele ustupci, politički i ekonomski, a zauzvrat se traži samo jedno - podrška. Tako se banalizuju stvari. Videli ste kako se Putin poneo prema Vučiću. Nije hteo ni da izađe pred medije sa njim, a to je signal da se Rusiji ne dopada pokušaj zloupotrebe istorijskog prijateljstva u predizborne svrhe", kaže Jeremić.

Predsednički kandidat kaže i da nikada ne bi pristao na uvođenje sankcija Rusiji, jer je to "siguran glas na koji Srbija može da računa, kao i moć veta u SB UN".

Jeremić je odbacio i kritike da "voli da solira", rekavši da neko ko postane predsednik izborom većine građana teško da može da bude optuživan za solažu.

"Ja i te kako imam nameru da se uključim i aktivno učestvujem u svim domenima poltiike", navodi Jeremić.

Takođe, kaže da pitanje finansiranja njegove kampanje nije sporno.

"Finansiranje Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj nema nikakve veze sa kampanjom. Kampanja se, u skladu sa zakonom, finansira isključivo iz domaćih izvora, a imena donora su javno dostupna. Sve to možete videti na sajtu", kaže Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: