Tri miliona evra od Švedske za pripremu poglavlja 27

Vlada Kraljevine Švedske doniraće oko tri miliona evra u okviru priprema za pregovore u procesu pristupanja Srbije EU u oblasti zaštite životne srednine.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

14:46

Tri miliona evra od Švedske za pripremu poglavlja 27
Foto: GettyImages

To će se dogoditi u okviru programa - ENVAP 3, koji je danas počeo potpisivanjem sporazuma.

Ambasador Švedske Jan Lundin kaže da je reč o paketu od 2,8 miliona evra koje će dovesti do bolje pregovaračke pozicije Srbije za poglavlje 27, navodeći da se radi o ekološkoj budućnosti Srbije, te da se mora mnogo više pažnje obratiti na kvalitet vode i zemljišta.

"To nije samo u interesu Srbije, nego i Švedske i celog sveta. Radićemo dalje zajedno. To će pomoći clanstvu Srbije u EU za nekoliko godina", rekao je Lundin.

Prema njegovim rečima, jako je bitno ispravno planiranje izgradnje potrebne infrastrukture u oblasti zaštite živiotne sredine.

"Ako se počne sa prevelikim ambicijama onda može da se desi da Srbija ne bude u stanju da implementira ono što je obećala EK i to može da dovede do problema kasnije. Ovde se radi o planiranju kako se ne bi obećalo više nego što je fizički moguće. Govorimo o procesu koji traje decenijama", naveo je ambasador Švedske.

Navodeći da Švedska mnogo radi na sprovođenju agende 2030 o održivom razvoju, koje su usvojile UN prošle godine, Lundin je rekao da se ta agenda odnosi na ceo svet, te da je potrebno da imamo ekološki zdravu Evropu, čije je Srbija deo.

"Propisi EU u ovoj oblasti su meta koja se stalno kreće jer se standardi povećavaju svake godine", istakao je Lundin.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Stana Božović rekla je novinarima da Srbija ima najvažniji strateški dokument sa akcionim planovima za sve oblasti životne sredine, odnosno za poglavlje 27.

"Vlada Srbije je u septembru prošle godine usvojila ovaj dokument. Signali iz Brisela su takvi da je pregovaračka grupa uradila sve što je do nas na najbolji mogući način, Dobili smo sve pohvale i mi čekamo otvaranje tog poglavlja", kaže Božović.

Ono što je, kaže, rađeno u protekle tri godine pokazuje da je Srbija spremna i svesna izazova, te da u tom smislu pregovaračka grupa radi punom parom, u kojoj su 22 institucije Vlade Srbije i više od 80 eksperata.

Potpisivanje i početak novog programa ENVAP 3, navodi Božović, pomoći će da se pripremimo za pregovaračku poziciju.

"Usmeravamo se na proces priustupanja EU. Dobićemo ekspertsku pomoć oko rokova za svaku moguću direktivu. Preko ovog projekta imaćemo podršku za komunikaciju, za medije, odnosno za podizanje svesti javnosti u Srbiji kad je u pitanju oblast životne sredine", rekla je Božović.

Prema njenim rečima, oblast životne sredine je podeljena u deset komponenata, a najveći izazov za Srbiju je Direktiva o vodama, koja uključuje prečišćavanje otpadnih voda, vodosnabdevanje, vodovod i kanalizaciju.

"Moramo da izgradimo 320 postrojenja za prečišćavanje voda u Srbiji. Trenutno precišćavamo negde oko osam odsto voda, a naša obaveza je kao države da to bude od 99 do 100 odsto", navela je državna sekretarka.

Kako kaže, trenutno je u Srbiji oko 44 takvih postrojenja, od kojih njih pet, šest rade po standardima EU, što znači da Srbiju u narednih 25 godina čeka izgradnja ovih postrojenja.

"Ovo jeste težak proces, mi imamo veliku podršku i međunarodnih organizacija, država i EK i ono što je najvažnije za ovu direktivu jeste uspostavljanje stabilnog sistema finansiranja", kaže Božović i navodi da Srbija može da očekuje u narednih nekoliko godina i novac iz pretpristupnih IPA fondova, odnosno bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona evra upravo za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Druga važna direktiva, kako je navela, jeste pitanje upravljanje otpadom, gde su poznati rokovi i planovi.

"Trenutno recikliramo pet odsto komunalnog otpada, a naš cilj je da to bude 50 odsto. U Srbiji se godišnje generiše oko 2,5 miliona tona otpada, samo pola miliona završi u sanitarnim deponijama, dva miliona završi na smetlištima, znači da nas kao društvo čeka ogoroman i naporan posao", navela je Božović.

Predstoji, kaže, dosta posla i u oblasti klimatskih promena koje podrazumevanju i pitanje prevencije od poplava, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, te zaštita biodiverziteta, prirode, nacionalnih parkova, kao i povećanje procenta zastićenih područja u srbiji,

"Znamo da je ovo jako težak proces, naporan put koji iziskuje ogromna sredstva", rekla je Božović i navela da se procenjuje da će biti potrebno više od 10 milijardi evra da bismo dostigli standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: