EK: Dijalog BG-PR nije i neće biti zasnovan na ultimatumu

Evropska komisija je saopštila da dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

13:11

EK: Dijalog BG-PR nije i neće biti zasnovan na ultimatumu
Foto: Thinkstock

To je saopšteno povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga rečeno Tanjugu u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji su rekli da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.

"Nisam poznata sa dokumentom Edite Tahiri"

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila je u Briselu da nije upoznata s dokumentom Prištine kojim se postavljaju novi uslovi pred Beograd, ali je istakla da je EU posrednik u dijalogu čije je trenutni fokus primena postignutih sporazuma.

Ona je potvrdila da će danas doći do telefonskog razgovora premijera Srbije i Federike Mogerini.

"Nisam upoznata sa dokumentom Edite Tahiri, ali stav EK je vrlo jasan - EU je posrednik u dijalogu o normalizaciji odnosa dve strane. To je dijalog i ništa drugo sem dijaloga. Ono na šta smo sada usredsređeni je primena postignutih dogovora. Ima puno dogovora oko kojih su se obe strane saglasile i ima sporazuma koji tek treba da budu primenjeni", rekla je Kocijančičeva odgovarajući Tanjugu na pitanje o novim zahtevima Prištine.

Primena jednog sporazuma nije uslovljena primenom drugog, istakla je, već svi idu zajedno.

Te sporazume moraju da primene obe strane i to što pre, naglašava Kocijančičeva

Prema njenim rečima, obe strane su se jasno obavezale na dijalog.

"Nadamo se da će se tako i nastaviti", rekla je ona.

Na pitanje Tanjuga da li EU ima neki plan za sledeću fazu dijaloga i da li se o tome diskutuje, Kocijančičeva je ponovila:

"Možda me niste čuli dobro, fokus dijaloga u ovom trenutku je na primeni postignutih dogovora. Obe strane su postigle dogovor o mnogim pitanjima i to se mora primeniti."

Povodom najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će razgovarati s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Kocijančičeva je odgovorila da može da potvrdi da je Federika Mogerini u "redovnom kontaktu s obe strane".

"I mislim da će ona obaviti telefonski razgovor sa premijerom Vučićem."

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da će se tokom treće faze dijaloga Beograda i Prištine, koja će, prema njenim rečima, biti i poslednja, razgovarati o pitanjima kao što su demarkacija, nestale osobe, priznanje Kosova i druga.

Edita Tahiri je dostavila parlamentaroj komisiji dokument koji je predat u Briselu, a koji sadrži četiri ključne tačke ili uslova Prištine za nastavak razgovora s Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: