Otvorena poglavlja, Han i Vučić: Veliki dan za Srbiju

Poglavlja 23 i 24 pristupnim pregovorima Srbija-EU o vladavini prava danas su otvorena u Briselu, rekli su evropski zvaničnici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

18:27

Otvorena poglavlja, Han i Vučić: Veliki dan za Srbiju
Foto: Tanjug

Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke koja predsedava EU, rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da "otvaranje dva ključna poglavlja predstavlja značajan korak napred u pregovorima sa Srbijom"

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da otvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja izuzetno važan korak za integraciju zemlje u EU.

"Možemo da slavimo otvaranje ova dva ključna poglavlja i to je veliki trenutak za sve nas", rekao je Han posle međuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavljai 24.

Han i Lajčak su ocenili da se napredak ne meri brzinom nego kvalitetom i sadržajem reformi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Briselu da je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa EU "veliki, lep i izuzetno zanačajan dan za sve građane Srbije"

Vučić je izrazio zahvalnost šefu slovačke diplomatije Miroslavu Lajčaku, evropskom komesaru Johanesu Hanu i svima u EU koji su podržali put Srbije ka EU.

Rekao je da je pridruživanje EU "starteški put Srbije" .

"Svesni smo da će na tom putu biti prepreka i teškoća, ali smo odlučni da ispunimo očekivanja i da pokažemo rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je obraćanje počeo na engleskom jeziku a potom nastavio na srpskom rekavši da veruje da će i srpski biti jedan od prihvaćenih evropskih jezika u EU.

"Uveravamo vas da ćemo svoj posao da završimo čuvajući regionalnu stabilnost, unapređujući manjinska prava i bez pozivanja uvek na reciprocitet daćemo sve od sebe da prednjačimo u tome", rekao je Vučić.

"Daćemo sve od sebe da od Srbije napravimo demokratsku zemlju i u tome očekujemo široku i iskrenu pomoć EU", rekao je premijer.

Današnje otvaranje poglavlja 23 i 24 je veliki dan za Srbiju, izjavio Han pred početak Međuvladine konferencije EU-Srbija

"Veliki dan za Srbiju, Međuvladina konferencija i otvaranje poglavlja 23 i 24 sa srpskim premijerom i ministrom spoljnih poslova i Miroslavom Lajčakom predsedavajućim Evropske unije", napisao je Han na Tviteru uz sliku s premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Otvaranje poglavlja 23. i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, za Srbiju je bitno jer su njihovo okončanje i primena uslov za dovršetak svih ostalih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: