Makedonska Vlada ne odstupa od svoje odluke o proslavi

Izvor: B92

Sreda, 30.07.2003.

17:47

Default images

Makedonija će proslaviti svoj nacionalni praznik Ilinden 2. avgusta u manastiru Prohor Pčinjski, na jugu Srbije, izjavio je u sredu portparol makedonske Vlade Sašo Čolakovski. "Niti srpska vlada, a još manje vladika vranjski Pahomije, neće se mešati u ono što radi makedonska država, a još manje će to uslovljavati", izjavio je Čolakovski. Manastir Prohor Pčinjski nalazi se u vranjskoj eparhiji, a vladika Pahomije je nadležni episkop za taj manastir.

Čolakovski je kazao da ne postoji nikakva diskriminatorska odluka makedonske Vlade kojom se ne dozvoljava ulaz sveštenika iz Srbije u Makedoniji, niti će Vlada takvu odluku doneti. "Postoje pravila i procedura o ulasku sveštenika u Makedoniju i o tranzitu kroz nju", kazao je portparol makedonske Vlade. On je rekao da su "odnosi zvaničnog Beograda i Skoplja na vrlo visokom nivou". "Ono što sada mogu da urade dve države je da smanje tenzije između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve", rekao je Čolakovski, podsetivši da je premijer Srbije Zoran Živković pružio uveravanja da će spomen ploča ASNOM-a biti vraćena u manastir Prohor Pčinjski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: