Princu buket od jedinog srpskog deteta u Prizrenu

Princ Čarls je prilikom posete Kosovu i Metohiji izrazio interesovanje za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u prizrenskim crkvama.

Izvor: B92

Subota, 19.03.2016.

23:06

Princu buket od jedinog srpskog deteta u Prizrenu
foto: facebook.com/arhimandrit.sava

Eparhija Raško-prizrenska je saopštila da je u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu britanskom prestolonasledniku buket cveća uručila Milica Đorđević, jedino srpsko dete u Prizrenu.

Princa od Velsa su u Prizrenu dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, zajedno sa zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima.

Po ulasku u hram Vladika Teodosije obratio se britanskom Prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je Crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku. Vladika Teodosije i o. Sava su potom Princu od Velsa pokazali malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila.

Vladika se posebno zahvalio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

“Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, većinom starijih lica. Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene. Na kraju posete Princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15 veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena. Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori”, navodi se u saopštenju.

U znak sećanja na posetu, Vladika Teodosije je Princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju Manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku dodavši nekoliko reči o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu UNESKO. Episkop Teodosije i o. Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: