Šveđanin poreklom iz Srbije hteo da ode u Siriju

Grčka policija saopštila je da je uhapsila dvojicu muškaraca koji su osumnjičeni da su posedovali oružje i planirali da otputuju u Siriju i pridruže se ID.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2016.

15:45

Šveđanin poreklom iz Srbije hteo da ode u Siriju
Foto: Thinkstock

Jedan od dvojice uhapšenih je dvadesetdevetogodišnji državljanin Švedske, poreklom iz Srbije, koji je 2011. godine pušten iz zatvora gde je odslužio kaznu od šest godina zbog posedovanja eksploziva i pretnji da će izvesti napade, rekao je jedan policijski izvor agenciji AP.

Muškarac je prvobitno uhapšen i osuđen u Bosni, a zatim je prebačen u Švedsku da odsluži preostali deo šestogodišnje kazne zatvora.

On je ponovo uhapšen u četvrtak blizu grčko-turske granice, sa jednim dvadesetogodišnjakom iz Jemena.

Obojica su putovali sa švedskim pasošima, a policija je saopštila da su kod njih pronađena dva duga noža, futrola za pušku i vojne uniforme. Izvor iz policije, koji je želeo da ostane neimenovan, rekao je da se veruje da su oni putovali iz Švedske u Siriju.

Iz Švedske su krenuli automobilom, a zatim su iz Kopenhagena avionom oteli u Atinu.

Potom su autobusom nastavili za Solun, pa u severoistični grčki grad Aleksandrupolis, gde su uhapšeni dok su pokušavali da nađu prevoz do turske granice, koju s nameravali da pređu pešice.

U zvaničnom policijskom saopštenju navedeno je da su oni uhapšeni tokom rutinske kontrole, ali je izvor agencije AP rekao da su bili praćeni tokom celog putovanja.

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je dvoje švedskih državljana uhapšeno u Grčkoj, ali nije iznelo nikakve detalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: