Srbija još bez poziva za sednicu SB o Srebrenici

Srbija još nije pozvana na sednicu Saveta bezbednosti UN 7. jula u Njujorku na kojoj bi tema trebalo da bude rezolucija o Srebrenici, piše “Danas“.

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

22:32

Default images
Savet bezbednosti UN (Getty Images)

Ipak, premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić su spremni da joj prisustvuju ukoliko dobiju poziv, saznaje Danas u Vladi Srbije.

Prema saznanjima beogradskog lista, Bosna i Hercegovina je pozvana na sednicu SB UN, a među zemljama Saveta još uvek traju konsultacije i usaglašavanje teksta predloga rezolucije Velike Britanije o Srebrenici i još uvek nije poznato kakav će se tekst naći pred SB.

Sagovornici “Danasa“ ne očekuju da će Srbija biti konsultovana oko njega.

Prema njihovim rečima, situacija je trenutno takva da su do 7. jula sve opcije otvorene i još se ne zna da li će se SB UN izjašnjavati i o britanskoj, ali i o rezoluciji koju je predala Rusija, da li će Rusija povući svoj predlog s obzirom na to, kako prenose mediji, da je tekst britanske rezolucije izmenjen.

Danasu je potvrđeno da je premijer dobio novi predlog britanske rezolucije o Srebrenici sa izmenjenim sadržajem u kojem su ubačeni delovi ruske rezolucije o Srebrenici, a ublažen je deo na koji je Vučić imao primedbu, a koji se bavio seksualnim zločinima.

U novom tekstu sada piše da se priznaje postojanje seksualnih zločina koje su počinile sve strane u konfliktu i naglašava se da postojanje genocida ne sme da se negira, zaključuje Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: