Ukrajina: "Ode" i Odesa

Proruski demonstranti u Odesi proglasili svoj region Narodnom republikom Odesom i pozvali građane da blokiraju saobraćaj u gradu, javio je radio Glas Rusije.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

12:18

Default images

"Od danas, region Odese postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada narodu koji živi na njenoj teritoriji", kaže se u saopštenju na zvaničnoj internet-stranici "antimajdanovaca".

Aktivisti su pozvali građane da blokiraju saobraćaj u Odesi i obeležili 153 mesta na mapi koja treba da budu blokirana. Planirano je da se obustave sve vrste prevoza, izuzev vozila hitne pomoći. "Od sutra do 16 sati, Odesa mora bukvalno da bude blokirana", kaže se u apelu.

"Svako ko nije do sada shvatio da je rat došao na naša vrata ne treba da ide sutra na posao", saopštili su aktivisti koji se protive novoizabranim, prozapadno orijentisanim vlastima u Kijevu.

Za to vreme, ukrajinska vojska poslata je ka onim gradovima u istočnoj Ukrajini u kojima su zgrade lokalnih administracija već zauzeli takođe proruski orijentisani stanovnici.
FOTO: Beta/AP
Kako agencije danas prenose, nekoliko tih tenkova zauzeli su proruski demonstranti. Nije jasno da li su se ukrajinski vojnici iz tenkova predali ili su oni zauzeti na silu. Takođe, Rojters javlja da su naoružani proruski aktivisti preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u Donjecku.

Zvanični Kijev za eskalaciju demonstracija i zahteva za otcepljenjem okrivljuje Rusiju. Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov je optužio zvaničnu Moskvu da gaji "brutalne planove" za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku "separatističkim militantima". "Rusija je gajila i nastavlja da gaji brutalne planove", istakao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP.

Pored toga, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov radi na formiranju specijalnih jedinica za zaštitu javnog reda, objavljeno je na sajtu ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: