Krim se poziva na stav MSP o Kosovu

Deklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010.

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2014.

11:53

Default images

Krimski parlament proglasio je danas deklaracijom nezavisnost tog poluostrva od Ukrajine uoči referenduma o pripajanju te teritorije Rusiji, koji će se održati nedelju.

"Deklaracija o nezavisnosti autonomne oblasti Krima i grada Sevastopolja" usvojena je s 78 glasova od prisutnih 81 poslanika, javio je krimski parlament, koji vlasti u Kijevu smatraju nelegalnim.

"Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku", navodi se u deklaraciji objavljenoj na sajtu krimske Rade.
U deklaraciji se navodi da je "Republika Krim demokratska, sekularna i multietnička država", koja je "nezavisna i suverena" i koja će se ponašati u skladu sa ishodom referenduma na kome će biti predloženo pripajanje Ruskoj Federaciji u vidu novog subjekta.

Krimski parlament je zakazao za 16. mart referendum na kojem će se građani izjasniti o pripajanju tog crnomorskog poluostrva Rusiji. Odluka o referendumu je doneta pošto je prozapadna opozicija smenila vlast u Ukrajini.

Ruska Duma će 21. marta razmatrati predlog o pripajanju stranih teritorija koje izraze takvu želju, kao što je slučaj sa Krimom, ali i ubrzanje procedure izdavanja pasoša građanima tih područja.

"Zemlje u kojoj smo živeli više nema"

Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov izjavio je da, čak i ako se u Ukrajinu vrati vlada smenjenog predsednika Viktora Janukoviča, Krim neće ostati u njenom sastavu pod pređašnjim uslovima.

"Zemlje u kojoj smo živeli više nema. Idemo svojim putem i nameravamo da taj put prođemo što brže", rekao je Konstantinov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

On je dodao da je povratak autonomne pokrajine u Ukrajinu pod ranijim uslovima "isključen".

"Već smo prošli taj period, sada je to nemoguće, već smo krenuli dalje", rekao je Konstantinov.

Parlamentarci Autonomne Republike Krim usvojili su ranije danas Deklaraciju o nezavisnosti Krima, koja je potrebna za sudske postupke kao deo ulaska te teritorije u sastav Rusije i od značaja je za prestojeći referendum.

Referendum o statusu Krima će biti održan 16. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

164 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: