Ante Pavelić prvi zabranio ćirilicu

Hrvatski nedeljnik Novosti objavio proglas koji je doneo Ante Pavelić 1941, kojim se "na području Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje upotreba ćirilice".

Izvor: B92

Petak, 25.10.2013.

14:33

Default images

U jeku desničarske kampanje protiv ćirilice u Vukovaru i drugim hrvatskim sredinama u kojima se primenjuju odredbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Novosti podsećaju da "borba protiv manjinskog pisma nije originalna ideja Tomislava Josića i njegovog Sstaba za odbranu hrvatskog Vukovara".

Novosti citiraju proglas objavljen u Narodnim novinama iz 1941. a u kojem stoji da se upotreba ćirilice zabranjuje na čitavom području NDH, a "to se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na kancelarije javnih ustanova, na trgovačke i njima slične knjige, dopisivanje i na sve javne napise".

"U tom smislu, nije naodmet znati da borbu protiv ćirilice u Hrvatskoj nisu izmislili Tomislav Josić i njegovi kompanjoni iz vukovarskog Štaba. O toj tradiciji govori i dokument koji objavljujemo na naslovnoj stranici -štampan je 25. aprila 1941. u Narodnim novinama u Zagrebu. Nije ga potrebno dodatno komentarisati", napisao je glavni urednik Novosti Ivica Djikić u svom tekstu.

U zakonu koji je štampan za vreme fašističkog ustaškog režima Ante Pavelića, govori se o zabrani ćirilice i o zakonskom sprovođenju zabrane tog pisma.

Inače, zakonsku odredbu o zabrani ćirilice u "endehaziji" potpisao je predsednik zakonodavnog poverenistva Milovan Žanić.

U naredbi o sprovođenju zabrane ćirilice Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je potpisao tadašnji šef policije Andrija Artuković, precizirano je na šta se "naročito" odnosi zabrana - poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, kancelarije javnih ustanova, trgovačke i njima slične knjige, dopisivanje i sve javne napise.

Artuković je, u skladu sa zakonom, naredio da se na celom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice "u javnom i privatnom životu, svako štampanje ma kakvih knjiga ćirilicom...", prenosi list.

"Svi javni napisi pisani ćirilicom imaju se najkasnije u roku od tri dana skinuti", naredio je MUP u NDH. Bile su predviđene i kaznene odredbe za upotrebu ćirilice, do 10.000 dinara i zatvor do mesec dana, preneli su hrvatski mediji.

Inače, već skoro dva meseca traje borba hrvatske vlade, koja ne odustaje od uvođenja dvojezičnih tabli u sredinama gde je trećina srpskog stanovništva, sa štabom za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja protivnike ćirilice širom Hrvatske.

Isto toliko vremena traje postavljanje i skidanje ploča sa ćirilicom u Vukovaru ali i u drugim mešovitim sredinama, a poslednji pregovori premijera Zorana Milanovića i štaba nisu dali rezultate, jer protivnici ćirilice traže i dalje da se Vukovar proglasi mestom posebnog pijeteta i izuzme od sprovođenja zakona koji propisuje dvojezičnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: