Harare demantuje pisanje Tajmsa

Vlada Zimbabvea demantovala je pisanje britanskog Tajmsa o tajnom dogovoru s Iranom o isporuci uranijuma.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2013.

18:39

Default images

Britanski list objavio je juče da je Zimbabve potpisao tajni sporazum o isporuci uranijuma Iranu, što predstavlja kršenje međunarodnih sankcija.

"To je besmislica. Ni vlada Irana, niti iko drugi iz te zemlje nikada se meni nije obraćao za licencu za eksploataciju uranijuma ili druge rude", izjavio je ministar rudarstva Obert Mpofu.

Tajms je u subotu, pozivajući se na zamenika ministra rudarstva Giftu Čimanikirea, javio o iransko-zimbabveanskom dogovoru, međutim, i on je demantovao te tvrdnje.

"Nikada takve gluposti nisam govorio. Nikakve licence nisu izdavane. Takve spekulacije su veoma opasne", rekao je on vladinom listu Sandej mejl, preneo je Itar-Tass.

Prema informacijama Sandej mejla, policija sada traži autore članka Jana Rata i Džeroma Starkija, mada je predstavnica policije Čeriti Čaramba rekla da joj to nije poznato.

Članak u Tajmsu objavljen je nedelju dana posle proglašenja rezultata predsedničkih i parlamentarnih izbora na kojima je pobedio predsednik Robert Mugabe i njegova stranka, dodaje Itar-Tass i podseća da je Zapad uveo sankcije Iranu, sumnjičeći ga za nameru da proizvede atomsku bombu, kao i Mugabeu, kog optužuje za kršenje ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: