Zašto se povećava broj članova SNS?

Prelasci iz jedne u drugu političku partiju nisu novina, i već dugo postoji praksa da se građani u velikom broju učlanjuju u stranke koje su na vlasti.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

16:19

Default images

Motivi su različiti, a najčešći su, kako zaključuju analitičari - materijalna korist i dobijanje posla. Ta praksa aktuelna je i danas.

U SNS-u odbacuju mogućnost da je korist jedini motiv i tvrde da u njihovu stranku ljudi ulaze zbog ideja.

Prema nekim evidencijama, partijsku knjižicu u Srbiji ima više od milion građana. U SNS se poslednjih meseci učlanilo više od 20.000 ljudi, a u toj partiji korist odbacuju kao glavni motiv ulaska u SNS. Motiv je ideja i želja za promenama, kažu naprednjaci.

Posao i materijalna korist uvek mogu da budu motiv, ali i popularnost stranke, kaže za B92 Dejan Vuk Stanković.

Stanković podseća da preletači nisu novina, da ih je bilo i prethodnih godina.

Ipak, ima retkih slučajeva da se prelazi i u opoziciju. U Kragujevcu se Sanja Biorac iz vladajuće Koalicije za Šumadiju priključila Demokratskoj stranci.

Zaposlenje, napredovanje u karijeri, a često i zaštita od odgovornosti pred pravosudnim organima, do sada su više puta dokazani kao motiv za ulazak u partiju ili za preletanje iz jedne u drugu. Do sada taj trend niko nije sprečio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: